EnerjiManşet

UEA: Yenilenebilir enerji üretimi önümüzdeki beş yılda yüzde 50 artacak

0

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) dün yayımladığı “Yenilenebilir Enerji 2019” (Renewables 2019) raporunda,  küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2019-2024 döneminde %50 artarak 3721 GW’a yükseleceği belirtildi. Bu artışta güneş enerjisinin binalarda ve endüstriyel yapılarda kullanımının büyük payı olacağının belirtildiği çalışmaya göre, beş yıllık süre zarfında, küresel yenilenebilir enerji kurulu gücüne 1200 GW kapasite eklenecek. Bu miktar, Amerika Birleşik Devletleri‘nin mevcut enerji üretim kapasitesine eşit.

Raporda, bu artışın %60’ını solar PV’nin, %25’ini ise karasal rüzgarın sağlayacağı kaydedildi.

Ancak UEA, yenilenebilir enerjideki bu ilerlemenin, küresel sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşmak için gerekenin çok altında kaldığı uyarısında bulundu. Ajansın raporunda, azalan maliyet ve “hükümetlerin birbiriyle uyumlu çabalarının” yenilenebilir kapasite artışının yüzde 60’ını oluşturacak fotovoltaik (PV) güneş sistemlerindeki artışa öncülük edeceğini öngörüldü.

UEA Başkanı Birol: Maliyetler düşüyor, daha da hızlanmalıyız

UEA Başkanı Dr. Fatih Birol, “Yenilenebilir enerjiler, hali hazırda dünyanın en büyük ikinci elektrik kaynağı olsa da iklim, hava kalitesi ve enerjiye erişime dair uzun vadeli hedeflere ulaşmak için yenilenebilir enerji kurulumunun daha da hızlanması lazım” dedi ve ekledi: “Maliyetlerdeki düşüş sürerken, PV güneş panellerinin kurulumunu artırmak için gittikçe büyüyen bir teşviğe sahibiz.”

UEA’nın çalışması büyük ölçekli ve amaca yönelik tesislere değil, evlere, ofislere ve diğer binalara yerleştirilmiş, dağıtık PV güneş panellerine odaklanıyor. Ajansa göre bu, önümüzdeki beş yıl içinde gözlemlenecek güneş kapasitesi artışının yarısını oluşturacak. Yeni dağıtık PV’lerin 4’te üçünü sanayi binalarındaki kurulumlar oluşturacak. Bunun nedeni ise, ölçek ekonomilerinin, elektrik faturasında az sayıda güneş paneli kullanan ev sahiplerinin bekleyebileceğinden daha büyük tasarruf sağlaması.

Halen dağıtık PV güneş sistemlerinden elektrik üretmenin maliyeti, birçok ülkede şebeke elektriği fiyatından daha düşük. Üstelik UEA, 2024’e kadar yüzde 15-35 fazladan düşüş öngörüyor.

Ancak raporu kaleme alan yazarlar, karar mercilerine, dağıtık PV’ye daha çok yatırım çekebilmek için, perakende elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi ve bu esnada masrafların tüketiciler arasında adil biçimde paylaştırılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Çalışmaya göre Çin, 2024’te 1219 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesiyle ilk sırada yer alacak. Çin’i 411 GW temiz enerji kapasitesiyle ABD izleyecek. Hindistan ise 235 GW ile üçüncü sırada yer alacak. Aynı dönemde Türkiye’nin 42 GW olan yenilenebilir enerji kapasitesini 63 GW’a çıkartması bekleniyor. Türkiye böylece listede kendisine 11. sırada yer buluyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.