ManşetTürkiyeUlaşım

Ücretsiz yolcu taşıma krizi büyüyor

0

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara ve otobüs esnafı, Türkiye genelinde her ayın yalnızca 1’i ile 4’ü arası ücretsiz yolcu taşınacağına yönelik kararı özel halk otobüslerine astı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Türkiye genelindeki 24 grubun ücretsiz taşınması için büyükşehirlerde 4 bin 500 lira, büyükşehir olmayan illerde 2 bin 700 veya 3 bin lira gelir desteği aldıklarını anlatan Kara, maliyetlerin artması nedeniyle verilen desteklerin ücretsiz taşıma için yetersiz olduğunu söyledi:

“Türkiye genelindeki halk otobüslerde dört grup haricindeki ücretsizler 26 gün taşınmayacaklar. O, dört grup şehit ve gazi aileleri, emniyet ve basın mensuplarıdır. Bir de durumu ağır tekerlekli sandalyedeki engelliler ile görme engellileri de taşıma kararı aldık. Bunun haricinde kesinlikle taşıma yapmayacağız.” .

‘Biz bu vatandaşlarımızı taşırsak akaryakıt alamayacağız’

Kara, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verdiği desteğin 2 günlük ücretsiz yolcu taşıma maliyetlerini karşıladığını bildirerek, otobüs esnafının fedakârlık yaparak ücretsiz taşıma hizmetini 2 gün değil, 4 gün vermek istediğini söyledi.

Otobüslere binmek isteyen ücretsiz yolcuları kamu araçlarına yönlendireceklerini dile getiren Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yasal olarak taşımamız lazım. Biz bu vatandaşlarımızı taşırsak akaryakıt alamayacağız. İlla ki bize bakanlık, emniyet ve belediye tarafından bir yaptırım olacak. Yani araçlar bu sefer de otoparka çekilmeye başlarsa hepsi birden çekilmeye başlanacak. Türkiye genelinde bunu zor görüyorum. Çünkü vatandaşlar mağdur olacak ama cezai işlemler devam edebilir. Her şeyi göze aldık. Yani bu iş artık kaçınılmaz duruma geldi. Bu herhangi bir eylem ya da taşımama durumu değildir.

Kamuoyuna sesleniyorum. Bizi yanlış anlamasınlar. Bugün Ankara’nın tam bilet oranı yüzde 27’ye düşmüş. Geçen yıl tam bilet biniş oranı yüzde 62’imiş. İnanın 6 ay sonra bu yüzde 15’e düşecek. Abonman kartlarımız artıyor. Yani her gün 65 yaşına giren ve engelli olan insanlarımız var. Arkadaşlarımızı, vatandaşlarla ‘Almıyoruz, aşağıya inin’ şeklinde tartışmaya girmeyin diye uyardık. Bu işi sürdürebilme durumunda değiliz. Böyle devam ederse Türkiye genelinde yılbaşına kadar hizmet veren bir tane özel halk otobüsü kalmaz.”

Ne olmuştu?

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’nin bazı kentlerinde özel halk otobüsü taşımacıları 65 yaş ve üstü vatandaşları ücretsiz taşımayacakları yönünde açıklamalar yapması tartışma yaratmıştı.

İlk olarak Burdur Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi, ardından da TÖHOB 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınması uygulamasının kaldırılması yönünde karar aldı.

TÖHOB yeni düzenleme yapılmasını istedi ve Ankara Büyükşehir Belediyesine (ABB) 15 Ekim’e kadar süre verdi.

ABB’nin meclis toplantısında, AKP grubu, otobüs esnafına gelir desteğinin devam etmesiyle ilgili bir önerge vermiş, ABB ise yaptığı açıklamada belediyelerin ücretsiz taşımaya karşılık bütçesinden para ödeme zorunluluğu olmadığını belirtmişti. Açıklamada ABB’nin mali durumu analiz edilmeden, belediye meclisindeki muhalefet üyelerince kanuna aykırı olarak özel halk otobüsü işleticilerine fahiş oranlarda ve Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğünü (EGO) batıracak şekilde gelir desteği ödenmesi yönünde karar alındığı, EGO’nun batmasını ve çalışamaz hale gelmesini hedefleyen kararın veto edildiği duyuruldu.

Bunun üzerine TÖHOB Genel Başkanı Kurtuluş Kara, 95 gündür karar alamadığı için otobüs esnafına gelir desteği ödemesi yapılmadığını açıklayarak Ankara’da şehit-gazi yakınları ile basın mensupları dışındaki 22 grubu kapsayan ücretsiz biniş kartı sahiplerini taşımama kararı aldıklarını bildirdi.

Yavaş, özel halk otobüslerinin kanun gereği taşıması gereken yolcuları taşımadığını ifade ederek, “Ya kanuna ve yapılan sözleşmeye uyacaksınız ya da otobüslerin tamamını bize satın gidin başka iş yapın. Bu halka zülüm etmenin kimsenin hakkı yok” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.