Kültür-SanatManşet

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali 8 Mayıs Cuma günü perdelerini açıyor

0

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olan 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 8 Mayıs Cuma günü başlıyor. Sinema emekçisi kadınların üretimlerini görünür kılmak amacıyla düzenlenen festival kapsamında Tanzanya’dan Etiyopya’ya, Gürcistan’dan Kanada’ya, Mozambik’ten Yeni Zelanda’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki 38 ülkeden 133 film izleyiciyle buluşacak. Filmler 17 farklı bölüm altında gösterime girecek. Festivalin bu yılki teması ise “18’in Halleri”.

69

Sanat Filan.com’un haberine göre festivalde birbirinden renkli filmlerin beyaz perdeye yansıtılacağını söyleyen Festival Koordinatörü Özlem Kınal, festival programı hakkında şu bilgileri verdi: “Bu yıl da ilklere imza atmaya devam edeceğiz. Bu yılki programımızı Ankara’daki üniversiteleri temsilen 18-24 yaş grubu gençlerden oluşan 10 kişilik genç kurulumuz ve kurulumuzun başkanı Damla Sönmez ile birlikte hazırladık. Beyin felçli bir genç kadının aşkla imtihanından yaş ortalaması 95 olan HipHop grubunun dünya şampiyonası macerasına, anoreksiya sorununu kız kardeşinin desteğiyle alt eden genç kızın mücadelesinden, boşanabilmek için 5 yıl boyunca mahkeme kapılarını aşındıran kadına kadar birçok konuyu işleyen filmler izleyeceksiniz. Ayrıca, küçük el fenerleri yaparak sürdürülebilir yaşam bizim işimiz diyen çıplak ayaklı nineleri göreceksiniz. 18 yaşındaki down sendromlu genç kızın hayat yolculuğuna tanık olacaksınız. Ev alabilmek için banka kredisi çeken 40 yaşlarında bir kadının içine düştüğü kısır döngüden, Batı Sahra çöllerinde iki kadının özgürlük mücadelesine şahit olacaksınız.”

Karikatürlerle Toplumsal Cinsiyet Sergisi

Bu sene 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında bir ilk daha yaşanacak. 9 Mayıs Cumartesi günü, saat 19.00’da, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Karikatürlerle Toplumsal Cinsiyet Sergisi‘nin açılışı gerçekleştirilecek. 35 ülkeden, 400 karikatüristin başvurduğu sergi Uluslararası Karikatür Kurumları Birliği tarafından yüksek bir puanla onurlandırıldı. 400 karikatür arasından seçilen 100 karikatür festival haftası boyunca izleyicilerin beğenisine sunulacak. Sergi açılışının hemen öncesinde ise Marisa Stotter’in çizgi roman endüstrisindeki kadınların büyüleyici hikayesini anlatan belgesel filmi ‘Karikatür Çizmeyi De Biliriz!’ Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gösterilecek.

Türkiye ve dünyadan en yeni belgesellerden oluşan “En Gerçekler: Belgeseller”, LGBTİhaklarına odaklanan filmlerden oluşan “Pembesiz Mavisiz”, kısa filmlerin çarpıcı diliyle dünya sorunlarına bakılan “Kısa Olmazsa Olmaz” ve bir büyülü dünya seyahati “En Hayaller: Canlandırmalar”ın yer aldığı festivalin en dikkat çeken bölümünü ise, Toronto Female Eye Kadın Filmleri Festivali Direktörü Leslie Anne Coles’un hazırladığı özel seçki oluşturacak.

Bu yıl, festivalin gelenekselleşen bölümlerinden biri olan “Olay Yeri:Aile” bölümü ise UNICEF’in desteğiyle oluşturuldu. Kınal, Sinema Diliyle Çocuk Gelinler başlıklı bir panelin gerçekleşeceği bu bölüm ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Kadın sorunlarına odaklanan filmlere yer verdiğimiz Olay Yeri: Aile bölümünü UNICEF’in destekleriyle oluşturduk. Bölümde Etiyopyalı yönetmen Zeresenay Berhane Mehari’nin filmi Cesaret ve Pakistanlı Afia Nathaniel’in yönettiği Kızım İçin öne çıkan filmler. Bu bölüm kapsamında Halam Geldifilminin yapımcısı Sami Dündar ile oyuncusu Onuryay Evrentan Atasalihi ve Lal Gecefilminin yönetmeni Reis Çelik’in de katılımıyla ‘Sinema Diliyle Çocuk Gelinler’ başlıklı bir panelimiz olacak. Panel, 15 Mayıs Cuma günü saat 19.00’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek.”

Festival hakkında en güncel bilgiler için: festival.ucansupurge.org/

(Sanatfilan.com)

You may also like

Comments

Comments are closed.