Tarım-GıdaManşetTürkiye

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: 2022 yılı tarım sektöründe zorlu geçecek

0

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım açısından 2021 yılını değerlendirdi ve 2022 için beklentilerini açıkladı.

Bayraktar, koronavirüs salgını ve kuraklığın, tarım ürünleri arzında daralmaya ve fiyatlarda istikrarsızlığa neden olduğunun altını çizerken; 2021 yılında döviz kurundaki anormal artışların tarımsal girdi fiyatlarını da etkilemesi sonucunda sorunların daha da arttığına vurgu yaptı.

‘Basınçlı sulama sistemi için hibe desteği artırılmalı’

“Kuraklık ve her yıl yaşadığımız diğer afetler dikkate alındığında bu zamlarla birlikte 2022 yılı tarım sektöründe zorlu geçecek” diyen Şemsi Bayraktar, kuraklığın tarım üzerindeki etkisine değindi ve sektörün en kısa sürede basınçlı sulama sistemine geçmesi gerektiğini kaydetti:

Kuraklığın yakıcı ve yok edici etkisi nedeniyle bireysel basınçlı sulama sistemlerinin önemi, sektörümüzdeki başta karar vericiler olmak üzere, bütün paydaşlar tarafından daha net anlaşılmak zorundadır. Türkiye’de suyun yüzde 77’sini kullanan tarım sektöründe en kısa zamanda basınçlı sulama sistemine geçilmesi için verilen hibe desteği artırılmalı, 1-2 yıl içinde basınçlı sulama sistemine geçmeyen çiftçimiz kalmamalıdır. Çünkü tarımsal üretimimizin sürdürülebilirliği bakımından basınçlı sulama sistemleri artık olmazsa olmaz bir hale gelmiştir.”

‘Çiftçimizin elektrik fiyatları iki kat arttı’

TZOB Genel Başkanı, Türkiye’de girdi fiyatlarının üreticilerin alım gücünün çok üstünde olduğunu da dile getirdi.

Yeni zamların girdi maliyetlerini daha da artıracağını hatırlatan Bayraktar, “Sadece sulamadan dolayı çiftçimizin elektrik fiyatları 2 kat arttı” dedi. Şemsi Bayraktar, “Bu maliyetleri karşılayamayan üreticilerimiz üretimden vazgeçecek, fiyatlar yükselecek, hem çiftçilerimiz hem tüketicilerimiz zarar görecek, gıdaya ulaşım da zorlaşacaktır” diye de ekledi.

Bu yıl organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında desteklerin artırılması gerektiğini söyleyen Bayraktar, üreticilerin desteklerden her yıl faydalanmasının sağlanmasının da gerektiğini ifade etti.

‘Sorunlar çözülürse, çiftçiler üretimden kopmaz’

“Gençleri tarımda tutabilmek için genç çiftçilere yönelik ek teşvik ve destekler getirilmelidir” diyen Bayraktar, çiftçilerin tüm zorluklara rağmen üretimden kopmadığına da dikkat çekti:

Çiftçilerimiz, bütün zor şartlara rağmen üretimden kopmuyor. Bu büyük bir şanstır. Çiftçilerimiz, çalışıyor, üretiyor ama yeterince para kazanamıyor. Çözülmesi gereken sorunlarımız var. Bu sorunlar çözülür ve yeterli destek verilirse, çiftçilerimiz üretimden kopmaz ve 2022 yılında üretimde sıkıntı yaşamayız. Tüm halkımıza, çiftçilerimize doğal afetlerden uzak, bereketli, sorunsuz bir yıl temenni ediyorum.”

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.