Kullanıcılar, bir paylaşımda iki fotoğraf olduğunda, Twitter’ın cep telefonu uygulamalarında, sıklıkla beyaz yüzün gösterildiğini fark etti.
BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, Twitter, algoritmanın geliştirilmesi aşamasında ırk ve cinsiyet taraflılığı testleri yapıldığını belirtti. Ancak şirket “Daha çok analiz yapılması gerektiği de net” dedi.

Twitter’ın baş teknoloji yetkilisi Parag Agrawal da paylaşımında “Modelimiz üzerinde analizlerimizi yaptık ve kullanıma soktuk ama sürekli gelişmeye ihtiyacı var. Bu kamuya açık ve zorlu testleri seviyoruz ve bundan ders almaya niyetliyiz” dedi.
‘Siyah kafa’ geri plan olarak algılandı
Son tartışma, Kanada’nın Vancovuer kentindeki üniversite yöneticisi Colin Madland‘ın, video konferans uygulaması Zoom’da, bir iş arkadaşının başının ortadan kaybolması sorununu çözmeye çalışmasıyla başladı. Yazılım, siyah iş arkadaşının başını yanlışlıkla geri plan olarak algılayıp, yok etmişti.
Madland bu konu hakkında Twitter’da paylaşım yapınca, mobil uygulamadaki ön izlemede, siyah arkadaşının değil, kendi resminin gösterildiğini farketti. Madland, resimlerin sıralamasını değiştirse de durum aynıydı.
any guesses? pic.twitter.com/9aIZY4rSCX
— Colin Madland 🇺🇦 (@colinmadland) September 19, 2020
Madland’in keşfi sonrası, diğer kullanıcılar da denemelerde bulunduğu ve şunlar benzer sonuçlar ortaya çıktı:
Trying a horrible experiment…
Which will the Twitter algorithm pick: Mitch McConnell or Barack Obama? pic.twitter.com/bR1GRyCkia
— Tony "Abolish ICE" Arcieri 🦀🌹 (@bascule) September 19, 2020
https://twitter.com/NotAFile/status/1307337294249103361
Twitter’ın Baş Tasarım Yetkilisi, Dantley Davis, ten rengiyle kontrastı nedeniyle, Madland’in sakalını ve gözlüğünü çıkartmanın sorunu giderdiğini söyledi. .

Eleştirilere yanıt veren Dantley “Burada suçu benim üzerime atmak eğlenceli, biliyorum, ama bundan ben de herkes kadar rahatsızım. Ancak, bunu düzeltebilecek bir konumdayım ve düzelteceğim. Bu yüzde yüz bizim hatamız. Kimse tersini söylememeli” ifadelerini kullandı.
Asyalıları da tanımıyor
Geçen yıl ABD hükümetinin yaptığı bir araştırmada, yüz tanıma algoritmalarının, siyah ve Asyalıların yüzlerini tanımada, beyazlara kıyasla çok daha başarısız olduğu sonucuna varılmıştı.
Birleşik Krallık‘daki polis memurları da algoritmaların önyargıları “büyüttüğünü” söylemiş ve teknolojinin kullanımı için net bir talimatname hazırlanmasını istemişlerdi. Son olarak da geçtiğimiz aylarda, IBM benzer kaygılarla, yüz tanıma yazılımı üretmeyeceğini açıklamıştı.