İstanbul’un Tuzla ilçesinde bulunan Orhanlı Sanayi Sitesi‘nde bir fabrikada büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada üç kişinin hayatını kaybettiği ve dokuz kişinin de yaralandığı bildirildi.
Fabrikada yaşanan patlamanın ardından yangın çıktı. Patlamanın sesi İstanbul‘un birçok ilçesinden duyuldu.
Fabrika önündeki araçlar ve çevredeki fabrikalarda büyük hasar oluştu. Zaman zaman patlamaların da meydana geldiği fabrikadaki yangına itfaiye ekipleri müdahale etti. Yükselen dumanlar birçok ilçeden görüldü.
Tuzla’da vernikçiler sanayi sitesi içerisinde bulunan bir vernik fabrikasında gerçekleşen patlama saat 13.00 sıralarında meydana geldi.
İstanbul İtfaiyesi’nden yapılan açıklamada, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Boya Vernikçiler Sanayi Sitesi’nde yer alan bitişik nizam altı işyerinde çıkan yangının kontrol altına alındığı bildirildi. Açıklamaya göre; soğutma çalışmaları ise devam ediyor.
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı yedi kişinin yaralandığını üç kişiden ise haber alınamadığını ifade etmişti. Yaralılar arasında bir itfaiye çalışanının da bulunduğu bildirildi. Yazıcı yangına ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:
“Üç bina ağır hasar almış. Şiddetli patlamada kolonların eğildiği ve kirişlerin kırıldığını görüyoruz. Patlama ciddi bi alanı etkiledi. Patlama olan binada çalışan olmadığı ve öğle arası olduğu için insanların molada olduğuna dair bilgiler var. Öğlen ve Cuma saatine denk gelmesi biraz vakayı azalttı gibi görünüyor.”
Tuzla Kaymakamı Ali Akça ise üç kişinin öldüğünü dokuz kişinin yaralandığını bildirdi.
Daha önce Tuzla’da yaşanan yangınlarda havaya salınan kimyasalların rüzgar etkisiyle daha önce İstanbul’un yanı sıra çevre ilçelere de yayıldığı görülmüştü. Bilim insanları da dumanla birlikte havaya yayılan kimyasal parçacıkların insan sağlığını tehdit ettiğini bildirmişti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, Tuzla’da 2019’da bugünkü boya fabrikası örneği gibi yine bir endüstri bölgesinde meydana gelen yangınla ilgili olarak tam olarak şunları söylemişti:
“Yangının nereden çıktığı ve yanan maddenin ne olduğu son derece önemli. Yanan kimyasal, zaten endüstri bölgesinde kimya içerikli bir fabrika olduğunu (Ekim 2019’daki Tuzla yangını) anlıyoruz. Yangından çıkan bu parçacıklar, gazlar insan sağlığına son derece zararlı. Bu tür yangınlarda asla ‘duman altı‘ dediğimiz yani yangından çıkan dumanların olduğu bölgede insanların öncelikle pencerelerini kapatmaları, mümkünse o bölgeyi terk etmeleri gerekiyor”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…