ManşetSivil Toplum

Tuvalet yokluğu ölüm getiriyor

0

Dünyada yaklaşık 2 milyar 600 milyon insan tuvaletsiz yaşıyor. Her gün hijyenik koşullardan mahrum koşullarda yaşayan 3 bin ile 6 bin çocuk ishalden hayatını kaybediyor.

Düsseldorf Üniversite Hastanesi profesörlerinden Dr. Dieter Häussinger, işi gereği tüm dünyayı dolaşıyor. Häussinger, yine bir iş gezisinde Hindistan’ın en kalabalık şehirlerinden Kolkata’ya gitme fırsatı bulmuş. Sabah saatlerinde bindiği taksi ile şehir içinde giderken ilginç bir manzara ile karşılaşmış. Yol kenarında pantolonunu indirip yan yana çökmüş birçok çocuk, tuvalet ihtiyacını gideriyormuş.

Düsseldorf Üniversite Hastanesi’nin Gastroenteroloji, Hepatoloji ve İntaniye Bölümü’nün Başkanı Häussinger, “Bu durumun bulaşıcı hastalıklara yol açması, kaçınılmaz bir şey” diyor.

Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde insanlar tuvalet, temiz ve kontrol edilmiş sudan mahrum. Su kenarları ve bahçe gibi dış mekanlarda giderilen bu ihtiyaç, sonuçları çok ağır tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Zira insan dışkısı, hastalıklara yol açacak birçok bakteri içeriyor. Profesör Häussinger, bu bakterilerin bir kısmının özellikle su ile karıştığında uzun süre yaşabildiğini belirtiyor.

Diğer yandan sinek ve böcekler de bu bakterilerin yayılmasına sebep oluyor. Bu bakteriler bir şekilde insanlara geçerse vücut kendini savunmaya geçiyor. Profesör Häussinger, her bakterinin bir nevi zehir ürettiğini kaydediyor ve bağırsakların bu zehiri bir an önce vücuttan atmak için hızla sıvı ürettiğini söylüyor. Bu da ishal gibi hastalıklara yol açıyor.

İshal en büyük sorun

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden Doktor Sebastian Dietrich, günde yaklaşık 3 bin ila 6 bin arasında çocuğun ishal nedeniyle aşırı su kaybından hayatını kaybettiğini belirtiyor. Dietrich, “İshal türü hastalıklar çok büyük bir sorun. Özelikle de vücutları zaten çok daha zayıf olan çocuklarda ya da sıtma veya açlıktan muzdarip insanlarda baş edilmesi zor bir problem” diye konuşuyor.

Vücutlarının büyüklüğü nedeniyle bir şekilde yetişkinlerde kendini dengeleyen su kaybının, küçük çocuklarda çok hızlı ölüme yol açabileceğini belirten Dietrich,”1-2 litrelik sıvı kaybının ardından bile her şey için çok geç olabilir” diyor.

Aslında tuz ve şekerle karıştırılmış bir litrelik su ile ishalin çözümü mümkün. Ancak bunun için öncelikle suyun temiz ve bakterilerden arınmış olması gerekiyor. Oysa dünyada milyonlarca insan temiz su ihtiyacından mahrum yaşamaya devam ediyor.

Vücut kuruyor

Enfeksiyon hastalıklarının en korkutucu olanı ise ölüme yol açma riski çok yüksek olan kolera. Bu hastalık genelde tuvalet ve temiz içme suyuna erişimin kolay olmadığı ve dar bir mekânda birçok insanın birlikte yaşadığı ortamlarda meydana çıkıyor.

“Bu hastalık bir kez ortaya çıktı mı, içme suyuna karışıp salgına yol açması an meselesi” diyen Profesör Häussinger, Haiti’nin bu durumun en tipik örneği olduğunu kaydediyor.

Akut ve şiddetli bir ishal ile seyreden bu hastalıkta insan vücudu bir anlamda kuruyor, zira vücut bir günde 20 litreye yakın su kaybedebiliyor. Ölümlere de bu aşırı su kaybı neden oluyor.

Birçok mülteci kampında da görev yapmış Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden Doktor Sebastian Dietrich, enfeksiyon hastalıklarının engellenmesi için yapılabilecek ilk işin, her şeyden önce bir tuvalet yapılması olduğunu belirtiyor. Dietrich, sadece bunun dünyanın birçok bölgesini bu tür hastalıklardan korumaya yeterli olacağını belirtiyor.

(DW)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.