ManşetEkonomiTürkiye

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu: Ette, sütte kıtlık artarak devam edecek

0

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, bahar aylarında et ve süte büyük zam beklediklerini açıkladı.

Dernek başkanı, ilk tehdidin mart ayında başladığını belirterek 44 bin tonluk geminin artık yurt dışından 80 milyon lira yerine 200 milyon liraya geldiğini ifade etti. Şu anda litresi 8-9 lira olan pastörize sütün Nisan’da 15-16 liraya çıkabileceğini söylüyor.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Solakoğlu, zammın Nisan ayında ortaya çıkabileceğiyle ilgili nedenleri şöyle açıklıyor:

“Ne zaman ki turistler gelmeye başlayacak, o zaman ete ve süte talep artacak. Nisan ayı gibi et ve süt açığı ortaya çıkacak. Tüm üreticiler ‘Müthiş talep var’ deyip fiyat artırmaya başlayacaklar. Nisan-mayısta fiyat artışının önü alınmayacağı için bu sefer aynı maliyetler raflara da yansıyacak. Raftaki pastörize sütün litresini şu anda 8-9 lira, nisanda 1 avro, yani 15-16 lira civarında olacak. En az yüzde 30, en kötü senaryoda yüzde 40 fiyatı artabilir. Dolar daha da artarsa fiyat daha da yükselir. Karkas ette 60 TL olan fiyat 80 liraya çıkabilir, kıyma da 120 lira olur.”

‘Türkiye’de kıtlık var ve artarak devam edecek’

Ürünlerin insanların satın alamayacağı noktaya ulaşacağına dikkat çeken Sencer Solakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Türkiye’de karkas et 60 TL. Yurtdışında yaklaşık 5 avro. Yani 75 lira. Zaten yüzde 20-25’lik bir fiyat artışını buradan koyacaksınız. Ürünler o kadar pahalı olacak ki insanlar alamayacak. Evet, rafta ürün var ama fiyatlar bazı insanlar için altın değerinde. Bu onlar için kıtlık. Türkiye’de bir kıtlık var ve bunun artarak devam edeceğini düşünüyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.