ManşetEkoloji

‘Türkiye’nin su kanununa ihtiyacı var’

0
Burdur Gölü

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 23 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle bir rapor yayınladı. Su politikasının şeffaf ve güncel verilere dayanılarak hazırlanması gerektiğini söyleyen Karaca  “Su havzalarını, sulak alanları koruyan ve varlığını sürdürmesini sağlayan bir yaklaşımla düzenlenecek Su Kanunu acilen yürürlüğe konulmalıdır” dedi.

Partinin yayınladığı Dünya Su Günü’nde Yaşam ve Su Stresindeyiz: Su Kanunu Çıkarılmalı isimli raporunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 22 Mart tarihinin Dünya Su Günü ilan edilmesinden bu yana somut bir adım atılmadığı, aksine su kaynaklarının azaldığı, iklim krizi ve kuraklığın önemli bir sorun olarak insanlığın karşısında durduğu belirtildi.

‘Türkiye 10 yılda su fakiri ülke konumuna düşebilir’

Demografik istatistik ve öngörülere göre Türkiye nüfusunun 2040 yılında 100 milyonu aşacağının tahmin edildiği belirtilen raporda “Sanıldığının aksine, su azlığı yaşayan ülkemiz, su yönetimi etkin ve doğru şekilde sağlanmazsa önümüzdeki 10 yılda ‘su fakiri‘ ülke konumuna düşecektir” denildi. Raporda, su varlığının korunması için şu taleplerde bulunuldu:

  • Ayrım gözetmeksizin tüm yurttaşların ücretsiz ve güvenilir içme suyuna erişebilmeleri sağlanmalı, kişi başına düşen kullanılabilir su oranındaki eşitsizlikleri gidermeye yönelik uygulamalar geliştirilmelidir.
  • Su politikası şeffaf ve güncel verilere dayanılarak hazırlanmalı; su havzalarını, sulak alanları koruyan ve varlığını sürdürmesini sağlayan bir yaklaşımla düzenlenecek Su Kanunu acilen yürürlüğe konulmalıdır.
  • Türkiye’deki bölgeler arasında yaşanan su sıkıntıları, kişi başına düşen kullanım suyu oranları tespit edilerek, iklim değişikliği, nüfus artışı gibi etkenler de gözetilerek acil eylem planları oluşturulmalıdır.

Ekoloji Birliği: Barajların ekosisteme etkisi düşünülmüyor

Hasankeyf’te sular altında kalan 1300 yıllık Roma Köprüsü.

Dünya Su Günü’nde Ekoloji Birliği de bir açıklama yayınlayarak suyun temiz, ücretsiz ve kolay ulaşılabilir olması gerektiğine vurgu yaptı. İçme sularının parayla satıldığı, maden ve JES’ler ile suların kirletildiğinin belirtildiği açıklamada baraj yapımlarının da ekosisteme etkisi gözetilerek yapılmadığı söylendi. Sular altında kalan Hasankeyf’in vakit varken kurtarılması gerektiği söylenen açıklama şu ifadelerle sonlandı:

Ekolojik sistemin en önemli aracı olan suyun korunması, halka ücretsiz, temiz ve kolay ulaşılabilir su temini devletin temel görevidir.   Ekoloji Birliği olarak, devleti ve yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyoruz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.