ManşetTürkiyeUncategorized

Türkiye’nin sondaj çalışmalarına ABD’den de karşı çıkış: Provokatif adım

0

ABD Dışişleri Yavuz sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetlerinden ‘derin endişe duyduğunu’ bildirdi; ‘provokatif ve bölgedeki gerilimi artıran bu operasyonları durdurma’ çağrısı yaptı.

Rusya ve Avrupa Birliği‘nden sonra, ABD‘den de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama çalışmalarına tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, Washington’un Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinden ve Yavuz sondaj gemisinin Karpaz açıklarına ulaşmasından “derin endişe duyduğunu” ifade etti.

Konu ile ilgili bir yazılı açıklama yayımlayan Ortagus, Yavuz sondaj gemisinin Karpaz açıklarına gönderilmesini “provakatif ve bölgedeki gerilimi artıran bir adım” olarak nitelendirdi. Açıklamanın devamında “Türkiye’ye bu operasyonları durdurma çağrısında bulunuyor ve bölgedeki bütün taraflara gerilimi artıracak adımlardan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Ortagus’un yayımladığı açıklamada bölgedeki doğal kaynakların  tarafları “işbirliği” ne teşvik etmesi gerektiği belirtilirken, “Kıbrıs’taki  petrol ve doğal gaz kaynaklarının iki toplum tarafından eşit bir şekilde paylaşılması gerektiğine inanıyoruz” ifadeleri de yer aldı.

Rusya da pazartesi günü yaptığı açıklamada “bir Türk sondaj gemisinin Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine girmesinden kaygı duyduklarını” belirtmiş, Avrupa Birliği ise sondaj çalışmalarını yasa dışı olarak tanımlayıp endişe duyduklarını bildirerek yaptırım tehdidinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen günlerde yaptığı açıklamada şunları söylemişti: Şu anda sondaj gemilerimiz koordineli olarak kendi yol haritası içinde süreci devam ettiriyor. Sağdan soldan rahatsız edici sesler çıkarabilir. Bu seslerin bizi yolumuzdan alıkoyamayacağını söylemiştim. Süreci aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Bazı liderlere de hassasiyetimizi aktardık. Umarım Yunanistan’da yeni bir süreci barışık şekilde devam ettiririz. Seçimin ardından görüşmelerimizi de devam ettireceğiz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.