Nükleer programı nedeniyle 13 Nisan’da BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile masaya oturacak olan İran, müzakerelerin yeri olarak İstanbul’u istemediklerini yineledi.
Bağımsız Etemaad gazetesine açıklama yapan İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Türkiye’nin müzakerelere ev sahipliği yapmasını istemediklerini söyledi. Burucerdi, “İranlı yetkililer, Türkiye’nin ev sahipliğiyle ilgilenmiyor” dedi.
Burucerdi, müzakere yeri olarak ise Irak’ın başkenti Bağdat’ı tercih edeceklerini belirtti. Burucerdi, İran’da son sözü söyleyen konumunda bulunmuyor ancak İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak sistem içinde önemli bir konuma sahip. Burucerdi, Türkiye’nin nükleer müzakerelere ev sahipliği yapmasına karşı çıkma nedeni olarak ise Ankara’nın Suriye politikasını gösterdi.
İran’ın müzakere yeri olarak Irak’ı istemesinde Bağdat’ın Suriye’ye karşı aldığı tutum etkili oldu. Irak, Arap Birliği dönem başkanlığını yürütmesine rağmen İstanbul’da yapılan Suriye’nin Dostları Toplantısı’na katılmamıştı.
Siyasi uzmanlar, İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Burucerdi’nin bu açıklamasıyle nükleer müzakerelerin yapılmasının tehlikeye girdiğini belirtiyor. Uzmanlar 13 Nisan’a sadece bir hafta kalmasına rağmen, hala müzakere yerinin belirlenememiş olmasının anlamlı olduğunu iddia ediyor.
İRAN DÜN DE ŞAM’I ÖNERMİŞTİ
İran’ın dini lideri Ali Hamaney’e tavsiyelerde bulunan, Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai de, Türkiye’nin İran ile yapılan bazı anlaşmalara bağlı kalmadığını belirterek, nükleer görüşmelerin Şam, Bağdat, ya da Beyrut’ta yapılması yönünde teklif verileceğini söylemişti.