Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Türkiye’nin dört bir yanından doğa savunucuları Akbelen’de ağaçlar için toplandı

0
Fotoğraflar ve videolar: Cansu Acar.

Muğla Milas‘taki Akbelen Ormanı‘nda, Limak ve IC-İÇTAŞ holdinglerinin iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Sanrali‘nin kömür sahasını ormanı yok ederek genişletme girişimine karşı 24 Temmuz’da başlayan direniş 16’ıncı gününe girdi.

Bölge halkının yıllardır süren mücadelelerine ve yargı kararlarına rağmen kesilen binlerce ağaca yenilerinin eklenmemesi için bugün (6 Ağustos) Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi Akbelen Ormanı’na akın etti.

Bölge halkı ve günlerdir kolluk kuvvetlerinin biber gazlı, coplu saldırılarına maruz kalan onlarca aktivistin ‘Büyük Akbelen Buluşması’ çağrısına kulak veren doğa savunucuları, nöbet alanında alkışlarla ve sloganlarla karşılandı.

Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla’dan bölgeye akın eden insanlar bir yandan İkizköy halkına ve ormanda nöbet tutanlara destek verirken bir yandan da “Ekokırım Yasası” için imza veriyor.

Otobüslere engel

Destek için bölgeye gidenler, yolda engellemelerle de karşılaştı.  Özellikle İzmir‘den yöreye ulaşmaya çalışan otobüsler jandarma tarafından GBT gerekçesiyle defalarca durdurulup saatlerce bekletildi.

Akbelen direnişçilerinden Bahadır Altan’ın aktardığına göre beş kez durdurulan beş otobüsteki insanlara tek tek GBT yapıldı. Altan, “Burada çoğalmamız Limak’ı ve onu koruyan kolluk güçlerini rahatsız ediyor. “Biz burada demokratik tepkimizi dile getiriyoruz ve devlet bunu engellemeye çalışıyor.” dedi.

Gezi’ye selam!

Aşırı sıcak bir havada, henüz kesilmemiş ağaçların altında oturan vatandaşlar Siya Siyabend grubunun solisti Bizon Murat ve başından beri direnişi destek olan Praksis grubunun şarkılarıyla gelenleri karşıladı; Akbelen’den Gezi direnişine şarkılı türkülü  selam yollandı.

Bariyerlerle çevrili alanın diğer tarafında ise güneşten korunmak için çadırların içinde bekleyen kolluk gücü,  iş makinelerinin kesim sahasında yürüttüğü çalışmaları korumak üzere bekliyor.

Ünlüler, vekiller ve meslek örgütlerinden de destek

Bugünkü büyük eyleme Mert Fırat, Kerem Fırtına, Levent Üzümcü, müzisyen Tolga Çandar, EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, CHP Milletvekilleri Semra Dinçer, Gizem Özcan ve Cumhur Uzun, Yeşil Sol Parti, HDP, İzmir Sağlık Platformu, İzmir, Muğla, Aydın Tabip Odaları, AYÇEP, İzmir Barosu, MUÇEP, Bandırma Demokrasi Platformu, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İDA Dayanışma Derneği, Praksis Müzik Kolektifi ve Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu da katılarak direnişçilere destek verdi.

Alanda toplananlara hitap eden İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık, “14 gündür burada büyük bir katliam var. Ama burada oluşunuzla Akbelen yeniden doğuyor. Burayı madene vermeyeceğiz. 4 senedir bağırıyoruz. Madene verecek toprağımız, bir tane dalımız yok. Bu uğurda dedik ki İkizköylü kadınlar olarak boynumuz kıldan ince. Ormanımız için öleceksek bu uğurda öleceğiz, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Akbelen için gelen yüreklere sağlık. Madene vermeyeceğiz burayı yine ağaçlandıracağız” dedi.

Kavurucu sıcak altında kilometrelerce insan zinciri 

Kalabalığın artması üzerine İkizköy-Ören yolununun iki yanında insan zinciri oluşturan eylemciler, “Her yer Akbelen, her yer direniş” sloganlarıyla kilometreler boyunca yürüdü.

Ören’e doğru uzayan insan zincirine jandarma da “barikat zinciri” kurdu ve aktivistlerle birlikte yol kenarında yürüyüşe ‘katıldı.’

Meclis salı günü olağanüstü toplanacak

Öte yandan Akbelen’de direniş sürerken, muhalefet de TBMM’yi olağanüstü toplanmaya çağırdı.

CHP’nin çağrısı üzerine Akbelen’deki ağaç kıyımını görüşmek üzere salı günü olağanüstü toplanacak. Genel Kurul‘da, muhalefet tarafından toplantı yeter sayısı olan 200 milletvekili bulunursa gündeme geçilecek ve CHP’nin, Akbelen’de yaşananlara ilişkin önerileri görüşülecek.

Akbelenliler de Meclis görüşmesi sırasında Ankara‘da olacak.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.