ManşetDoğaYaşam

Türkiye’nin beş kültür varlığı daha UNESCO listesine kaydedildi

0
Fotoğraf: Twitter/ Mansur Yavaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO‘ya sunulan ve ‘dünya mirası’ olmanın ilk adımı olan geçici listeye 16 Nisan’da beş yer daha kaydedildi. Böylece 2019 yılında 78 olan kültür varlığı sayısı 83’e yükseldi.

Buna göre,  Ankara‘daki Beypazarı Tarihi Kenti, İzmir Tarihi Liman Kenti, Osmaniye‘de bulunan Karatepe-Arslantaş Arkeolojik Alanı, Kayseri‘deki Koramaz Vadisi ile Diyarbakır‘da bulunan Zerzevan Kalesi ve Mithraeum, Türkiye’nin yeni kültür varlıkları olarak yer aldı.

Beypazarı Tarihi Kenti

Beypazarı, 20’nci yüzyıl başlarında inşa edilen konakları ile meşhur. Genellikle iki ya da üç katlı olan konaklar işlevsel ve kültürel detaylarla bezeli. Bu evler zemin katları taş, üst katları ahşap iskelet içine ahşap veya kerpiç dolgu sistemi kullanılarak inşa edilmiş.

Osmanlı şehirciliğinin korunmuş bir örneği olan tarihi kent Selçuklu ve Osmanlı dini mimarisinin bozulmamış ürünlerini, iç ve dış mekânsal düzenlerini, malzeme özelliklerini, yapısal unsurlarını, iç tasarım öğelerini ve doğaya uygun sokak dokuları ile geleneksel Türk evlerinin paha biçilmez örneklerini koruduğu için ‘Beypazarı Tarihi Kenti’ olarak Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer aldı.

Kararı Mansur Yavaş duyurdu

Eski Beypazarı Belediye Başkanı ve şimdiki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kararı sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Yavaş, “Koruma çalışmalarını hemşehrilerimle başlattığımız Beypazarı’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdiğini duymaktan ziyadesiyle memnun oldum.”

İzmir Tarihi Liman Kenti

Osmanlı coğrafyasında bir liman kenti olarak gelişen İzmir Tarihi Liman Kenti Helenistik dönemden itibaren kesintisiz yerleşim merkezi oldu. Farklı kültürel ve dini yapıları, hanları, arastaları, pasajları, otellerle donanan ticari merkezi ve farklı kültürlere ait mimari mirasın etkileşim içinde üretildiği süreçleriyle listeye dâhil edildi.

Karatepe-Arslantaş Arkeolojik Alanı

Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı, Anadolu coğrafyasında Geç Hitit döneminde kurulan kent devletlerinden biri olan Adanava’nın bir uç kalesi olarak görkemli suru ve sur kapılarıyla dönemin savunma mimarlığının ünik bir örneği olarak günümüze ulaşıyor.

Koromaz Vadisi

Kayseri’deki Koramaz Vadisi’nde binlerce yıldır yaşayan insanların kayalara oyarak mezar, mesken, depo ve ibadethane olarak kullandıkları mekânlar günümüzde halen daha kullanılıyor.

Birçok medeniyetin izine rastlamanın mümkün olduğu bölgede Hristiyanlığın serbest kalmasıyla beraber, geç Roma veya erken Bizans’ta bu mağaralar kilise olarak yeniden şekillendirilmiş. Selçuklu ve Osmanlı hâkimiyetiyle birlikte kiliselerin bir kısmı yine dini yapı olarak kullanılmaya devam edilirken, bu durum ise vadiyi oldukça değerli kılıyor.

Zerzevan Kalesi ve Mithraeum

Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi askeri yerleşimi, yer altı ve yer üstü yapıları ile dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonlarından. Bölge farklı kültürel-inanç evrelerine ait izleri bir arada taşıyor. Buradaki Pagan ve Hıristiyan Roma’ya ait mimari yapılar döneminin bütün özelliklerini ve teknolojik gelişmelerini yansıtıyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.