Kategoriler: ManşetTürkiye

Türkiye’den ABD’ye yeni bir hava üssü

Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’nden pilotsuz casus uçaklarını topraklarında üslendirmesini istediği ve Obama yönetiminin talebi incelediği bildiriliyor.

Washington Post Gazetesinin haberine göre üst düzeyde bir Amerikalı diplomat Obama yönetiminin bu konuda henüz karar vermediğini söyledi.

Gazete, Obama yönetiminin talebi kabul etmesi halinde Türkiye ile ittifakın güçleneceğini ancak Amerika’yı bölgesel bir çatışmanın içine daha çok çekeceğini belirtti.

Amerikan ordusu 2007 yılından beri Irak’taki üslerinden pilotsuz casus uçakları uçuruyor ve elde edilen video görüntülerini PKK’ya karşı yürütülen ortak mücadelede Türkiye ile paylaşıyor.

Ancak Amerikan kuvvetleri daha önceden belirlendiği gibi 31 Aralık’ta tümüyle Irak’tan çekilirse bu uçuşlar sona erecek. Uçuşların devam edebilmesi için Amerikan pilotsuz uçaklarına yeni bir yer bulunması gerekiyor.

Washington Post gazetesine göre daha önce açıklanmayan diplomatik kriptolar Türkiye’nin PKK ile savaşta keşif uçuşları ve diğer Amerikan istihbarat kaynaklarına son derece bağımlı hale getirdiğini gösteriyor.

Birçok ülke Amerika’nın Irak’tan çekilmesinin bölgede kuvvet boşluğu yaratacağı konusunda kaygı duyuyor. Türkiye’nin Amerikan pilotsuz uçaklarının topraklarında üslendirilmesi için yaptığı talep, bu kaygıların sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Washington Post Post ayrıca Türkiye’nin Amerika’dan silah taşıyan pilotsuz uçaklar satın almak istediğini, yönetimin bunu onayladığını ancak Türk-İsrail ilişkilerinin bozulması nedeniyle bazı Kongre üyelerinin buna karşı çıktığını bildirdi.

Gazetenin haberi konusunda Amerika Savunma Bakanlığı ve Washington’daki Türk Büyükelçiliği sözcüleri bir açıklamada bulunmaktan kaçındı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi