Türkiye’deki herkesin kişisel verileri sızdı

"s****p**eli" adlı bir sitenin Türkiye'de ikamet eden herkesin T.C. kimlik bilgisi, telefon numarası ve adres bilgilerini ücretsiz olarak paylaştığı ortaya çıktı. Site ayrıca ücretli üyelik alanlara daha tapu ve banka bilgileri de sağlıyor.

Türkiye’de ikamet eden herkesin kişisel verilerinin ‘”s****p**eli” ‘ isimli bir sitede yayımlandığı ortaya çıktı. T.C. kimlik bilgisi, telefon numarası , anne baba ismi ve adres bilgilerine ücretsiz üyelik karşılığı ulaşılabildiği sitede, bilgiler herkese açıkken tapu ve diğer özel bilgiler ücretli üyelik karşılığında bulunabiliyor.

Free Web Turkey‘in aktardığına göre, e-mail hesabı ile kayıt olunabilen sitede vatandaşların açık adresleri, telefon numaraları ve banka hesap bilgileri gibi kişisel verileri yer alıyor. Bunlara, bir kişinin ismini ve soyadını aratarak kolayca ulaşılabiliyor. Toplam kullanıcının 5 bin 195 olduğu görülen site ayrıca aynı “hizmeti” Telegram ve Discord üzerinde de sağlıyor.

Türkiye’de yasal olarak ikamet eden ve e-Devlet sistemine kayıtlı yabancı uyruklu kişilerin de kişisel bilgileri sitede yer alıyor. Finansal veya tapu gibi detaylı bilgilere ulaşmak için “VIP” üyelik satın almak gerekiyor. Siteyi yönetenlerin, web sitesinin yanı sıra Twitter’da açıkça reklam yaptıkları anlaşıldı.

‘Büyük bir güvenlik riski’

MLSA Eş-Direktörü Veysel Ok, ortada büyük bir suç olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de yaşayan herkesin bütün kişisel verileri, kişilerin akrabalarına dair kişisel veriler, IBAN ve banka bilgileri, tapu bilgileri, adres bilgileri ele geçirilmiş durumda. Bu veriyi ele geçirenler Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında büyük bir suç işledi. Ancak bu sadece verileri çalanların değil, Türkiye’de yaşayan insanların verilerini korumayan devlet yetkililerinin de işlediği bir suç. Şu an herhangi bir kişi, istediği kişinin her türlü bilgisine ulaşma şansına sahip. Bu büyük ve korkunç sonuçlar ortaya koyan bir suç.”

Bu tedbirsizliğin  şaşırtıcı olmadığını da belirten Ok, “Eski İçişleri Bakanı, telefonunda KİM diye bir uygulama kullanıyordu. Bunun da hukuksuz olduğunu söylemiştik. İçişleri Bakanlığının dahi kişisel verilere özen göstermediği bir durumda, vatandaşların güvenliğini kim koruyacak? Savcıların hem bu verileri çalanlar, yayınlayanlar, hem de verilerin korunması yönünde tedbir almayanlar hakkında acilen harekete geçmesi gerekir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR