Manşetİklim Krizi

Türkiye’deki günlük sera gazı emisyonu yüzde 17,4 azaldı

0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerin ve kısıtlamaların sonucunda Türkiye’deki günlük sera gazı emisyonlarının yüzde 17,4 azaldığını açıkladı. Bu miktar dünya ortalamasının 0,1 üzerinde.

Paylaşılan verilere göre 21 Ocak 2020 tarihinde yüzde 0,8 (9,510 ton karbondioksit) olan günlük sera gazı emisyonu azaltımı, 30 Nisan 2020 tarihi itibarıyla yüzde 17,4 (210, 429 ton CO2) oldu.

‘İklim değişikliğiyle mücadeleye katkı’

Koronavirüs ile mücadele kapsamında seyahat kısıtlamaları, sınırların ve iş yerlerinin kapanmasına yönelik tedbirler, kişisel araç kullanımı ve hava yolculuğunun da azalmasını sağladı.

Bakanlık yaptığı açıklamada “alınan tedbirler, hava kalitesinin artmasının yanında çevre korunması ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağladı” dedi.

Kömür, petrol, nükleer ve doğal gaz talebi düştü

Dünya genelinde salgınla mücadelede alınan tedbirlerin kömür ve petrol talebinin düşmesini sağladığını belirten Bakanlık “Buna göre, ilk çeyrekte kömür talebi geçen yıla oranla yüzde 8 oranında, küresel petrol talebi de yaklaşık yüzde 5 oranında düştü” ifadelerini kullandı.

Bakanlık “Nükleer santrallerinden elde edilen üretim özellikle Avrupa ve ABD’de ciddi oranda azalırken, doğal gaz talebinde de geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 2’lik düşüş yaşandı” bilgisini paylaştı.

Koronavirüse karşı alınan önlemler ve yapılan kısıtlamalar nedeniyle haftalık enerji talebi Çin’de yüzde 15, Avrupa’da yüzde 17, tam karantina uygulayan Hindistan’da ise yüzde 30 oranında azaldı.

Daha istikrarlı ve radikal bir düşüş gerekli

Öte yandan her ne kadar ülkelerin sera gazı emisyonu azalıyor olsa da atmosferdeki karbondioksit miktarı Mayıs ayında üçüncü kez rekor kırarak 418.03 ppm (milyonda bir parçacık) seviyesine ulaştı.

Bu da iklim krizine sebep olan atmosferdeki sera gazı emisyonlarının yoğunluğunun azalması bize emisyonlarda daha istikrarlı ve radikal düşüşler yaşamamız gerektiğini gösteriyor.

Ancak Çin’de karantina uygulamalarının sona ermesiyle birlikte kömür kullanımının hızlı bir şekilde artması ve ülkenin hava kirliliğinin geçtiğimiz yılın kirlilik seviyesini geçmesi bütün ülkeler için bir uyarı niteliği taşıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.