ManşetYaşam

Türkiye’de ücretli plastik poşet karmaşası: 2018 mi, 2019 mu?

0

Türkiye’de market alışverişlerinde ücretsiz poşet devriyle ilgili kamuoyunda çıkan farklı tarihli haberler tüketicilerin kafalarını karıştırdı.

Taslak halinde olan ve çalışmaları süren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin amacı aşırı tüketimin engellenmesi ve tüketicinin doğru kullanım konusunda bilgilendirilmesiydi. Plastik poşetler ile ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in 1 Ocak 2018’den itibaren naylon poşet kullanımı ücretli olacağı yönündeki açıklamalarına yönelik Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’ndan (PAGEV) düzeltme geldi.

Taslak halindeki Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yürürlüğe girince 1 Ocak 2019’dan itibaren plastik alışveriş poşetleri ücretli olacak

CNN Türk’te yer alan habere göre, taslak halindeki Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu bir şekilde alışveriş torbalarının aşırı tüketiminin 31 Aralık 2025 yılına kadar azaltılması yönünde çalışmalar yapılıyor.

Taslak halindeki yönetmeliğin bu şekliyle yürürlüğe girmesi durumunda, 01.01.2019 tarihinden itibaren 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlanacak. Bu kalınlığın altında veya üstünde olan poşetler, eskiden olduğu gibi ücretsiz verilecek. Yine taslak yönetmelik çerçevesinde 15-50 mikron arasında kalınlıktaki torbalar için ülke genelinde yıllık kişi başına kullanılan torba adedinin; 31 Aralık 2019’a kadar 90’ı, 31 Aralık 2025’den itibaren ise 40’ı aşmayacak şekilde kullanımının azaltılması yönünde AB ile uyumlu bir yönetmelik de çalışmalar arasında yer alıyor.

Bu yönetmelikteki amacın perakendeciye para kazandırmak ve tüketiciye ek bir yük getirmek olmaması için çalışmaları takip eden PAGEV, bu konuda Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) ile birlikte hareket etme kararı aldı.  PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, güçlerini sürdürülebilir çevre, bilinçli tüketim için birleştiren PAGEV ve TPF’nin ilk olarak kamu spotu çalışmalarına başlayacağını söyledi.

Bakanlıktan 2019 açıklaması

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Mart ayında yapılan yazılı basın açıklamasında, alışveriş poşetlerinin 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ücretli olarak temin edileceği belirtilmişti.

Aralarında Sözcü’nün de bulunduğu birçok yazılı mecrada, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile ilgili haber 1 Ocak 2018’den itibaren naylon poşet kullanımı bitiyor başlığıyla duyurulmuştu.

Bakanlığın basın açıklamasının tam metni:

Kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde arttırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle atık yönetimi hiyerarşisinde ilk sırada yer alan “önleme” prensibi kapsamında birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de plastik poşetlerin gereksiz kullanımın engellenmesi için bir takım önlemlerin alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bakanlığımızca plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına ilişkin planlanan düzenleme, 2015/720 sayılı Hafif Plastik Taşıma Torbalarının Tüketiminin Azaltılmasına ilişkin AB Direktifine uyum kapsamında revize edilmekte olan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağında ele alınmıştır.

Hazırlanan Taslak Yönetmelik doğrultusunda alışveriş poşetlerinin tamamen yasaklanması söz konusu olmayıp, evsel atıklar içerisinde yaklaşık % 10 oranında bir miktar oluşturan poşetlerin gereksiz kullanımının engellenerek atık oluşumunun önlenmesi amacıyla 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde halihazırda bazı satış noktalarında uygulanan plastik alışveriş poşetlerinin satış noktasında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu mevzuat halen taslak aşamada olup kurum ve kuruluşların görüşlerine açılmıştır. Taslak mevzuat çalışması ilgili tüm tarafların görüşleriyle şekillenecektir.

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.