İklim KriziManşetTürkiye

Türkiye’de olağanüstü kuraklık artıyor: Su kıtlığı yaşıyoruz

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, haziran ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı.

Haritalara göre, ülke genelindeki olağanüstü kurak bölgeler ciddi düzeyde arttı.

Türkiye’de su krizi yaşandığına dikkat çeken Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bir an önce vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

‘Yağışlar yüzde 98 oranında düştü’

DHA’da yer alan habere göre, temmuz ayının ilk haftasında yayımlanan sıcaklık ve yağış değerlendirmesine ilişkin raporlarda, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yağışlar yüzde 98 oranında düştü. Kuraklık boyutları da hızla yükseliyor.

Genel Müdürlük, Standart Yağış İndeksi (SPI – Standardized Precipitation Index) ve Normalin Yüzdesi Metodu (PNI – Percent of Normal Index) şeklinde iki farklı metotla meteorolojik kuraklık haritalarını hazırlıyor.

2021 Haziran Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu

Bu ölçümler yapılarak hazırlanan 2021 Haziran Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu haritalarında SPI metodu sonuçlarına göre, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray olağanüstü kurak gösterildi. En son geçen mayısta yayımlanan haritalara göre, ülke genelindeki olağanüstü kurak bölgelerin ciddi düzeyde arttığı gözlendi.

Iğdır ve güneyi, Trabzon çevresi, İç Anadolu’nun doğu kısımları, İzmir’in güneyinden itibaren Muğla, Antalya, Karaman, Konya, Adana, Hatay civarları ise çok şiddetli kurak, şiddetli kurak ve orta kurak, bu bölgelere yakın bazı bölgeler de hafif kurak olarak haritada yer aldı.

Isparta, Burdur, Manisa, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Karadeniz’in batı iç kesimleri normal, Samsun’dan Marmara Bölgesi’ne doğru olan bölge illeri de hafif, orta, çok ve aşırı nemli gösterildi.

‘Şiddetli kuraklık tehlikesi’

PNI metoduna göre ise Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Akdeniz’in büyük bölümü, Kuzey Ege ve Denizli’nin bir bölümü haziran ayında şiddetli kurak olarak yer aldı. Son üç aylık haritada ise şiddetli kurak bölgeler, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Akdeniz, Kuzey Ege ve İç Anadolu’nun güney kesimleri şiddetli kuraklık tehlikesi yaşıyor.

‘Artık acil bir durum var’

Olağanüstü şiddetli kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yaşanan kuraklıkla ilgili önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı ve şu açıklamalarda bulundu:

Birçok bilim insanı değerlendirmesinde, son yüzyıl içerisinde, özellikle geçen yıldan itibaren hava sıcaklıklarının giderek artması, yağışların çok kararsızlığının, bugüne kadar görülmediği belirtiyor. Bu artık acil durum ve mutlak suretle önlemler alınması gerekiyor.”

‘Su kıtlığı yaşamaktayız’

Dr. Kesici, su kıtlılığının yaşandığına vurgu yaptı ve tarım alanlarında damla sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi:

Su kıtlığı yaşamaktayız. Su havzaları yanlış kullanılmaktadır ve bu konuda maalesef gerekli önlemler hala alınmamıştır. Doğal dengesi bozulan su kaynakları sosyal, ekonomik birçok soruna neden olacaktır. Ülkemizde uygun olmayan yerlere bilim dışı çok sayıda gölet yapılması da bir nedendir. Bugün ülkemizde kullanılan suyun yüzde 75’in üstündeki kısmı tarımda ve vahşi teknikler kullanılmaktadır ve bunun sadece yüzde 1-2’si damla sulama yöntemlerinden oluşuyor. Acilen tüm tarım alanlarında damla sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi ve vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmesi gerekiyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.