Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Türkiye’de koronavirüs: Can kaybı 725’e yükseldi

0

Bilim Kurulu üyeleriyle konferans yöntemiyle bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından yaptığı açıklamada “Bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu” dedi. “Test sayısı ve pozitif vakalara bağlı taramalar arttıkça tanı sayısında da artış oluyor. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Evde kalalım” diyen Bakan’ın açıklamasına göre, son 24 saatte hayatını kaybedenlerle birlikte ülke çapında ölenlerin sayısı 725’e yükseldi. Vaka sayısı ise 34.109 oldu.

Fahrettin Koca basın toplantısında koronavirüsün Türkiye’deki yayılımını, hangi illerde nasıl bir görünüm olduğunu da haritalarla gösterdi.

Sağlık Bakanı’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Türkiye genelindeki dağılımda İstanbul, Ankara, İzmir, Körfez, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak bu noktalarda yoğunluk fazla. Salgının daha etkin seyrettiği, bulaşma oranları ve vefat sayılarının yüksek seyrettiği illerin ortak özelliği yurt dışı gidiş gelişlerin ve sosyal temasının yüksekliği.
  • Dünyada ciddi tedbirlerin alınmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmaya gittik.Bunun ilk sonucu Bilim Kurulu’nun oluşturulmasıdır. Mücadelenin kapsamı genişlemiş durumda. Daha iyi organize olmak için Toplum Bilimleri Kurulu adını verdiğimiz yeni bir kurum oluşturduk. Kurul psikolog, sosyolog, din psikolojisi, istatistik gibi alanlardan etkin ve yetkin bildiğimiz kişilerden oluşacak; süreçle ilgili öngörü çalışmaları yapacak, toplumsal öneriler getirecek, toplum olarak, aile olarak, birey olarak nelerden kaçınmak gerektiğinin ötesinde bize hayatı kolaylaştıracak tekliflerde de bulunacak.
  • Bilgiler süreç içerisinde değişime uğramaktadır. Bugün risk grubu tanımının kapsamı genişlemiş, 60 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan herkes dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Asla belirti göstermeyen taşıyıcıların varlığı unutulmamalıdır. İzolasyon bugün için geçerli hayat tarzıdır.
  • Tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde daha fazla görülüyor. Ağırlıklı vakaların görüldüğü yaş aralığı 20-65 arası. 65 yaş kararı öncesi dönemde dağılım daha dengeliydi. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte vakaların yaş grubunda görülme oranının düştüğü görülüyor.
  • Vefatların yaş ve cinsiyete göre dağılımı, 60-85 yaş arası yoğunlaştığını ve erkeklerde daha yüksek oranda vefatların olduğunu görmüş oluyoruz.
  • Test kapasitemiz artırdık. Günlük test sayısının 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Tespit ettiğimiz her vakanın temas zincirini tarıyoruz.. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonuna geçiş oranında azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. İlacı erkenden temin ettik ve hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık.

Evde karantinada olanlar telefonlarından izlenecek

  • Bütün tedbirlerimize rağmen virüs bulaşmaya devam ediyor, bunu kontrol altına almak zorundayız.
  • Vakalarımızı takip etmek için, izole olmalarını görmek üzere bir çalışma yaptık. Bu 3 operatör ve BTK’nın işbirliğiyle olan bir tablo. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde devreye girecek. Bir aplikasyon geliştirildi, hastalarımız indirmek zorundalar. Hem takip, hem de kendi durumlarını anlık görebilecekleri bir sisteme geçmiş oluyoruz. Hareketliliği gördüğünde bir mesajla kendisini uyaran, evde izole olmasını hatırlatan ve devamında gerektiğinde emniyetin de devreye gireceği bir sistemden bahsediyorum.
  • İş yerlerinde toplu alanlarda ve iş yeri ortamında maske zorunlu. Bununla ilgili yer yer denetimler yapılacak.
  • Cinsiyet dağılımını gösteren tabloda da tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde virüs daha çok görülüyor.
  • Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Ankara Üniversitesi’nden Aykut Özkul virüsü izole etmeyi başardılar.
  • Süreci takip ederken olumlu gözlemlerimiz var. Bunların istikrar ve trend kazanmasını bekliyoruz.
  • Açılacak olan iki hastaneyi Cumhurbaşkanımız açıkladı. İki tane bin yataklı hastane şeklinde planlandı. Bu hastaneler biri Atatürk Havalimanı diğeri Sancaktepe’de. Şehir hastanesini planladığımız bir bölgemiz Sancaktepe. Bu iki hastaneyi prefabrik pandemi sonrası devre dışı kalacak olarak şekilde düşünmedik. Tek katlı içinde ameliyathaneleri de olan hastane olarak planladık. Kalıcı daha sonraki dönemde de benzer veyahut farklı amaçlarda kullanılacak hastaneler olacak.
  • Yeni bir atama sürecini başlattık. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde sonuçlanmış olacak.
  • Şu an bütün Türkiye’de yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 62-63’ü geçmedi.
  • Yoğun bakımla ilgili hiçbir hastanede ücret alamazlar. Böyle bir durum söz konusu olursa yapılması gerekeni yaparız.

  • Bizdeki ölüm oranlarında düşme yaşandığını görüyoruz. Bunların ötesinde hastanelerde sadece pozitif değil şüpheli vakalar olduğunu söylüyorum ve artış hızı çok düştü.
  • Koronavirüs için kullandığımız ilacı daha bizde vaka görülmeden 10 gün önce 1 milyon kutuyu depoladık. Birçok ülke şu an bu ilacı kullanmak için çaba içerisinde.
  • Maskeyi takarak güvende olduğumuzu hissedip lütfen dışarı çıkmayalım. Maske zorunlu dışarı çıkma söz konusuysa olmalı. Sosyal mesafeye uymalıyız.
  • Eczanelerde maske satışı asla söz konusu olmayacak. Bedava vermek istiyorlarsa verebilirler. Parayla maske satılmayacak.
  • Sağlık sorunu olan herhangi bir Bilim Kurulu üyemiz yok. Testi pozitif çıkan üyemizin de sağlık sorunu olmadığını söyleyebilirim.

Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan haritalarda İstanbul, Ankara ve İzmir’de salgının durumu şöyle:

 

You may also like

Comments

Comments are closed.