SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Türkiye’de koronavirüs: Ağır hasta sayısı bini geçti, en çok vaka Ankara’da

0

Fahrettin Koca’nın konuşmasından satır başları özetle şöyle:

Salgın artarak sürüyor: Tatil yerlerinde, eğlence yerlerinde, çarşı pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz. Düğün, nişan, sünnet törenleri, taziyelerimiz yeni taziyelere kaynaklık eden yerler halini alıyor. Salgın artarak devam ediyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Açıkladığımız yeni hasta sayımız düşmüyor. Bu vakalardan dolayı ağır hastalık geçirenlerin, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı artıyor. Her gün bu sebeple vatandaşlarımız canlarından olmaya devam ediyor.

52 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi: Ülke genelinde farklılıklar olsa da hastanelerimizin yükü artıyor. Unutmayın bu yüke hayallerinizin ötesinde omuz verenler var. Gündüz ve gece görevine devam eden, aylardır evine gidemeyen, çocuğunu eşini kucaklayamayan doktorlarımız, hemşirelerimiz ve her düzeyde sağlık personelimiz var. Sağlık çalışanlarımız bu fedakarlığını sorumsuzca davranışlara feda etmek zorunda olmamalıdır. Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki 52 sağlık çalışanımızı yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik. 

Sağlık çalışanlarına saldırılar şevkimizi kırıyor: Bu ortamda sağlık kuruluşlarımızda hala şiddete başvuranların olması, sağlık personelimizin menfur saldırılara muhatap olması içimizi acıtıyor, şevkimizi kırıyor. Vatandaşlarımızdan sorumluluk bekliyoruz. Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte bir hassasiyettir. 

En fazla vaka artışı Ankara’da: Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul’da, Trakya’da ve Ege Bölgesi’nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da maalesef bir artış var. Son dönemde artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman gibi bazı illerimizde hızlı hasta artışına bağlı hastane sıkıntısı yaşandı. Hızlı müdahale ile sorunlar aşılmaktadır. Diyarbakır gibi bazı illerimizde yakın çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Yedi il yüksek riskli: Tedbirlerle hasta sayısını Gaziantep’te yüzde 52, Diyarbakır’da yüzde 49, Mardin’de yüzde 61 aşağıya çekmeye başladık. Konya’da kısmen kontrol altına aldık. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında. Virüs gücünü kaybetmedi. Rakamlar bize ölüm ve ağır vaka sayısının arttığını söylüyor. Özellikle ağır hasta sayısını azaltmamız gerekiyor. 

HES kodu uygulaması yaygınlaştırılacak: HES kodu uygulaması başarıyla devam ediyor. İzolasyon tedbirine uymayan 153 bin pozitif kişi ve temaslı bu sayede tespit edilmiş oldu. Birçok sosyal mekana girişte de uygulanmak üzere yaygınlaştırılacaktır. Haziran ayında 6 bin 289 olan filyasyon ekip sayımızı 10 bin 802’ye çıkardık. Özellikle sorunlu illerde filyasyon ekiplerin sayısını hızla arttırıyoruz. Şu anda Konya’da 460, Şanlıurfa’da 200, Mardin’de 111, Diyarbakır’da 370, Erzurum’da 207, İzmir’de 350, Kayseri’de 120 ekip sahada.

Ağır hasta sayısı bini geçti:  Bugünkü toplam hasta sayısı vaka sayısı 1596, hayatını kaybeden kişilerin sayısı 45, toplam test sayısı 107 bin 927, iyileşen sayısı 947. Ayrıca bu dönemde toplam ağır hasta sayımız 1017. Binin üzerine bugün çıkmış olduk. Hastalarda zatürre oranımız ise her geçen gün uyguladığımız tedavilerle yüzde 7.6’ya düşmüş oldu. Erken dönemde ilaç uygulamasının ne kadar önemli olduğunu gösteren bir durum.

Tedbirler hafifleyince 65 yaş üstü vefatlar arttı: 14 Mart ile  Haziran arasında vefat eden hastalarımızın yaş ve cinsiyete göre dağılımını görüyoruz. Y Her iki cinsiyette ölümler 50 yaşından itibaren yaş arttıkça büyük bir ivmeyle artmaktadır. Tedbirlerimizin hafiflemeye başlamasıyla 65 yaş üstü vatandaşlarımızın vefat oranının yükseldiği görülüyor. 

Her yaş grubunda hasta var: Son bir aydaki hastaların yaş ve cinsiyet dağılımlarına göre, tedbirlere dikkat etmezsek her yaş grubundan hastalarımız var. Gençlerimizde ve orta yaş grubu vatandaşlarımızda yoğunluğun aşağı doğru arttığını da çok net görmüş oluyoruz. İyileşen vatandaşlarımızın yaş ve cinsiyet dağılımlarını görüyoruz. Genç ve orta yaş grubu vatandaşlarımızın iyileşme düzeyi yaşlılarımıza göre daha yüksek.  

İki aşıya onay verildi, üçüncüsü yolda

Bakan Koca, yurt dışından iki aşıya Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiğini ve her biri için 8-10 merkezde, gönüllüler üzerinde denendiğini açıkladı. Rusya’nın faz 3 aşamasına getirdiğini söylediği aşı için başvurduğunu, çalışmayı önemli gördüklerini söyleyen Koca, Türkiye’nin Faz 1 aşamasına gelen çalışmaları olduğunu kaydetti; önümüzdeki günlerde Faz 3 aşamasına gelen başka bir çalışmaya izin çıkacağını belirtti. 

Bakan, Bilim Kurulu’nun gündeminde futbol maçlarının da olduğunu ve maçların seyircisiz oynanmaları yönünde görüş bildirdiklerini ifade etti. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Ankara’da bir günde 500 kişi öldü” açıklaması da sorulan Fahrettin Koca, şunları kaydetti:  Başkanla da görüştüm. Bununla ilgili rakamları her gün veriyoruz. Normalde bu ölüm rakamlarıyla ilgili bir hekimin kendi tanısıyla söz konusu oluyor.  Bizim bakanlık olarak değiştirmemiz söz konusu değil. Enfeksiyonla ilgili parametrede bu yılın azaldığını gösterdim. Geçen yıla göre farklı enfeksiyon tablosu olarak görülen parametrede düştüğünü görüyoruz, tersine enfeksiyon olup, Covid yazılanların olduğunu görüyoruz.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.