İklim KriziManşet

‘Türkiye’de kömürün geleceği kalmadı’

0

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji projeleri inşa etmeyeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Paris İklim Anlaşması’nı önümüzdeki ay TBMM’de onaya sunacağını söyledi.

Türkiye, OECD ülkeleri içinde inşaat öncesi planlama aşamasında olan kömürlü santral projelerinin %73’üne (12,14 GW) ev sahipliği yapıyor. Her ne kadar dünyada yeni kömürlü termik santral planlayan beşinci ülke olsa da ülkede 2015’ten bu yana planlanan projelerin 69 GW kapasitelik kısmı, 8GW’ı 2021’in ilk yarısında olmak üzere iptal edildi.

Kutluay: Çin’in kararı Türkiye’nin kömür hayallerini söndürecek

Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) Kampanyacısı Duygu Kutluay, yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi: ‘‘Türkiye’de şu anda inşaatı süren tek proje Çin tarafından gerçekleştirilen Hunutlu kömürlü termik santrali. Tüm dünyada finansman kömürden çekilirken Türkiye de geniş kömür planları için Afşin C başta olmak üzere Çin’e güveniyordu. Ancak Çin’in bu kararı Türkiye’nin yeni kömür hayallerini ortadan kaldıracak. Bu karar, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin düşen maliyetleri ve artan finansman olanaklarına rağmen kömür sektöründe direten Türkiye’ye artık elektrik üretiminde kömürün bittiğine dair net bir mesaj veriyor.”

Türkiye’nin dünyada kömüre dayalı enerji üretiminin bitişini ve iklim krizinin önemini artık yadsıyamadığına, Erdoğan’ın Paris Anlaşması açıklamasının da bunu gösterdiğine dikkat çeken Kutluay, ‘‘Yenilenebilir enerji zenginliğine sahip Türkiye’nin bir an önce dünyanın hızla terk ettiği kömürde ısrarını bırakması ve kimseyi mağdur etmeden daha temiz ve adil bir gelecek yaratmak için kömürden çıkış planını hazırlaması gerekiyor’’ dedi.

Baysal: Hunutlu yatırımları durdurulmalı

350.org Türkiye’den Efe Baysal da  Çin’in Hunutlu kömür santrali projesi gibi devam eden kömür yatırımlarını durdurması, kömür santrallerine malzeme ve ekipman tedarikine son vermesi ve sigorta dahil tüm finansal hizmetlerini sonlandırmasını beklediklerini açıkladı.

Baysal, “Ayrıca, Çin’in Kahramanmaraş‘ta Afşin C gibi kamu-özel ortaklığı modeli projeleriyle artık ilgilenmeyeceğini düşünüyor ve  bunun Türkiye’yi benzer projeleri gündemden çıkarmaya teşvik edeceğini umuyoruz’’ diye konuştu.

Katısöz: Türkiye enerji politikalarını revize etmeli

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz ise kömürün hala Türkiye’nin ulusal enerji politikasının merkezinde yer aldığına vurgu yaptı. BM Genel Kurulu’nda Çin ve Türkiye’den  gelen açıklamaların ardından ilk olarak atılması gereken adımın, Türkiye’nin enerji politikasının revize edilerek, yeni kömür inşasının sonlandırıldığının açıklanması ve güneş ve rüzgar hedeflerinin yukarı yönlü güncellenmesi olması gerektiğini kaydeden Katısöz şunları söyledi:

“Buna paralel olarak Cumhurbaşkanının BM Genel Kurulu’nda atıf yaptığı 2053 karbon nötr vizyonuna paralel olarak Türkiye, kömürden çıkış tarihi belirlemeli, kömüre dayalı yerel ekonomilerin ve istihdamın mağdur olmamasını sağlayacak, yeni yerel ekonomik fırsatlar ve kapsayıcı ve insana yaraşır istihdam olanakları yaratacak bir Adil Geçiş Mekanizmasının tasarımına da başlamalı.’’

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.