SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı yapıldı

0

Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı bugün yapıldı. Çin’de üretilen ve üçüncü faz aşamasına gelen aşı, ilk kez Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık çalışanlarına uygulandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyada yapılan bazı çalışmalara Türkiye’nin de dahil olacağını duyurmuş, klinik aşamasında ülkemizde aşılamanın uygulanacağını söylemişti. 

Çin ile birlikte Brezilya, Endonezya, Bangladeş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede 10 bin kişiye uygulanan aşı denemesi Faz 3 aşamasına ulaştı. Türkiye’de de ilk dozu bugün verilen aşı 14 gün sonra aynı kişilere bir kez daha uygulanacak. İki doz uygulanması gereken aşının 10 gün içinde 1200-1300 sağlık çalışanına yapılması planlanıyor.

13 bin kişi aşılanacak

14 günün ardından çıkan sonuçlar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile paylaşılacak. Aşılar gönüllülük esasına göre sağlık çalışanlarına yapıldıktan sonra bir ara verilip tekrarlanacak. Bu aşamanın ardından yine gönüllülük esasıyla 2.5-3 ay sürecek bir çalışma ile kronik hastalığı bulunan 13 bin kişinin aşılanması hedefleniyor. Aşılama çalışması Sağlık Bakanlığı’nın imzaladığı protokoller çerçevesinde uygulanacak. Bakanlık, İngiltere, Almanya ve Rusya’daki çalışmalarla ilgili protokoller de imzalamıştı.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.