Ekolojik YaşamManşet

Türkiye’de gözlenen 468. kuş türü “kızıl başlı çinte”

0

Türkiye’de ilk kez doğal ortamda gözlenen kızıl başlı çinte kuşu, Türkiye’nin 468. kuş türü oldu.

Kuş gözlem gezileri danışmanı ve yaban hayatı fotoğrafçısı Emin Yoğurtcuoğlu nadir olarak görülen kuş türlerini bulmak için Doğu Karadeniz’e geldiklerini, Türkiye’de daha önce görülmemiş, kaydı olmayan kızıl başlı çinte kuşunu 10-15 kişilik ekiple Rize’de gözlemlediklerini söyledi.

Kızıl başlı çinte kuşunun Türkiye’de doğal ortamda ilk defa görüldüğünü ifade eden Yoğurtçuoğlu, ”Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’da üreyen bu tür, havaların soğumasıyla Hindistan’a göç ediyor. Bize en yakın üreme noktaları Hazar Denizi’nin kuzeyinde kalıyor. Ama bu kuş, yolunu değiştirerek ülkemize gelmiş. Bu tarz kuşlara rastlantısal konuk diyoruz’ dedi.

Kuşun buraya gelmesinde bir çok faktörün etkili olabileceğini anlatan Yoğurtçu, ”Bu sebeplerden biri hava muhalefeti olabilir. Ancak Türkiye’de bugüne kadar maalesef pek fazla araştırma yapılmamış. Kuş gözlemcisi ve araştırmacısı sayıları ise hala çok az. Buraya Türkiye’de nadir olarak görülen yeni kuş türlerini bulmak için geldik. Ödülü de büyük oldu, yeni bir kuş türünü keşfetmiş oldum” diye konuştu.

Kuş fotoğrafçısı Murat Çuhadaroğlu ise ”Kuş fotoğrafçılığı hobimiz var. Anadolu’nun değişik yerlerinden aldığımız istihbaratlar sonucu belirtilen yere gidip nadir türleri fotoğraflamaya çalışıyoruz. Türkiye’de kayıtlı kuşların fotoğraflarını çekiyoruz. Kuş türlerinin bilgilerini ‘trakus.org‘ adlı internet sitemizde topluyoruz. Çok detaylı bir veri bankası oluşturuyoruz” dedi.

(Trakus.org, Akşam)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.