LGBTİ+Manşet

Türkiye’de bir ilk: Trans S.K.’ye koruma kararı

0

Habertürk’ten Mert Neşet MUSLU’nun haberine göre toplam 4 bin 650 kadının şiddet gördüğü gerekçesiyle devletten koruma talebinde bulunduğu İzmir’de, bir ilk yaşandı. Buca’da oturan trans S.K., arkadaşlık teklifini kabul etmediği için kendisine saldıran ve tehdit eden E.G.’ye karşı devletten koruma talebinde bulundu. Devlet, S.K.’ya 2 ay süreyle koruma verdi.

 

İzmir’de, 29 yaşındaki S.K., yaklaşık 1 yıl önce Alsancak’ta arkadaşlarıyla gittiği bir mekânda E.G. isimli kişiyle tanıştı. E.G.’nin arkadaşlık teklifini kabul etmeyen S.K.’nin hayatı bir anda kâbusa döndü. Hemen hemen her gün E.G.’nin “Seni burada barındırmam”, “Bacaklarını kırarım”, “Seni yaşatmam” gibi sözlü saldırılarıyla karşılaşan S.K., dışarı çıkamaz duruma geldi. Sözlü tacizler, yol kesme ve fiziki saldırı durumuna gelince S.K., çareyi İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı‘na başvurmakta buldu. S.K., E.G. hakkında suç duyurusunda bulunarak koruma talep etti. Koruma talebine olumlu yaklaşan Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı Aile Mahkemesi’ne sevk etti. Dosyayı inceleyen Aile Mahkemesi, talebi kabul ederek 20Mart 2012 tarihinde S.K.’yı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında verilen tedbir kararı ile 2 ay süreyle koruma altına aldı.

Böylece Türkiye’de ilk kez bir trans kadın devlet tarafından koruma altına alınmış oldu.

S.K.’nın kendisine şiddet uygulayan kişi hakkında davacı olduğu ve davanın da hâlâ devam ettiği öğrenildi. Türkiye’de kendisi gibi birçok kişinin aynı zorlukları yaşadığını söyleyen S.K., “Koruma kararının çıkmasının ardından bu kişinin bana karşı müdahaleleri de son buldu. Bu karar bu açıdan büyük önem taşıyor. Benim mücadelem aynı kaderi paylaştığım arkadaşlarım için de örnek olacaktır. Selçuk Üniversitesi’nde okurken kimlik probleminden dolayı okulumu yarıda bıraktım. Şu an çalışmıyorum. Açıkçası, koruma talebinde bulunurken böyle bir kararı beklemiyordum” dedi. S.K., sözlerine şöyle devam etti: “Haklarımızı sonuna kadar aramamız gerektiğini bir kez daha anladım. Hukuka güvendim ve bu güvenim boşa çıkmadı. Tabii ki bu karar önemli bir adımdır. Ancak isteklerimizin tam anlamıyla karşılandığı anlamına gelmez. Ben LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) olmayan bireylerin sahip olduğu hakların bize de verilmesini istiyorum.”

Trans kimliğinin ailesiyle ilişkisini olumsuz etkilemediğini de anlatan S.K., ailesine ilişkin şöyle konuştu: “Biz 7 kardeşiz. 5 ağabeyim ve 1 de ablam var. Ben ailenin en küçüğüyüm. Ailem ve kardeşlerimle de görüşüyorum. En son Kurban Bayramı’nda beni aradılar. Annem ve babam hâlâ Denizli’de yaşıyor. O açıdan çok bir sorun olduğunu söyleyemem. Şu an için burada mutluyum.

Ayrımcılığa maruz kalan LGBT’lere hukuki destek de veren Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin avukatı Kerem Dikmen, E.G.’ye açtıkları davanın halen devam ettiğini söyledi. Avukat Dikmen, “Bu kararın çıkması tabii ki olumlu. E.G. başka bir suçtan cezaevinde. Biz bu zanlının ceza alması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Koruma kararının ardından S.K., güvenini boşa çıkartmayan hukuki uygulamadan memnuniyetini dile getirdi.

(Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.