Kategoriler: ManşetSivil Toplum

Türkiye’de bir ilk: Hanuka Bayramı, Ortaköy Meydanı’nda kutlandı

Türkiye’de ilk kez kamusal bir alanda İstanbul Ortaköy Meydanı’nda Yahudiler Hanuka Bayramı’nı kutladı. Işık Bayramı olarak bilinen Hanuka Bayramı, dünyanın farklı meydanlarında coşkulu bir kalabalıkla kutlanıyor. Ancak Türkiye’de bugüne kadar Yahudiler bu bayramı sadece evlerde ve sinagoglarda kutluyordu.

Bianet’den Nilay Vardar’ın haberine göre Ortaköy Meydanı’na kurulan sahneye Hanuka Bayramı’nda yakılan mumlar kondu. Ev sahipliğini Beşiktaş Belediyesi yaptı.

Bu gecenin organize edilmesine ön ayak olan Şalom gazetesi genel yayın yönetmeni İvo Molinas, süreci şöyle anlattı.

“Tüm dünyada Hanuka meydanlarda kutlanıyor. Geçen hafta bir tweet attım, ‘İstanbul’da da kutlanmasını hayal ediyoruz’ diye. Beşiktaş Belediye Başkanı da buna yanıt verdi. Buna olanak sağlayan devlete de teşekkür ediyoruz. İlk kez müslüman bir ülkede meydanda Hanuka kutlanıyor, o yüzden tarihi bir gün. ilk kez olduğu çin güvenlik problemi vardı, çok fazla duyurusunu yapmadık, sadece cemaate yaydık. İnşallah bundan sonra daha çok duyuracağız.”

Kutlamaya, Yahudi, Hıristiyan, Müslüman çeşitli din insanları, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar ve Dışişleri Bakanlığı müsteşarı da katıldı.

Hanuka sözcüğü İbranice “adanma, ithaf etmek” anlamlarına geliyor. Ayrıca “Işık Bayramı” ya da “Yeniden Adanma Bayramı” olarak da anılıyor. İbrani takvimine göre Hanuka Bayramı, Kislev ayının 25’inde yakılacak ilk mumla başlayıp sekiz gün ve sekiz gece boyunca devam ediyor. Dün gece Hanuka’nın son gecesiydi. Sahnedeki 9 mumu da sırayla Hıristiyan, Musevi ve Müslüman din insanları ve çeşitli temsilciler yaktı. Son mumu ise geleceğin teminatı adına çocuklar yaktı. Ardından genç yaşlı tüm Yahudiler büyük bir coşkuyla Hanuka şarkısını söyledi.

 

(Bianet)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi