Kategoriler: DünyaManşet

Türkiye ve dünyadan kısa kısa aşırı iklim olayları

Aşırı iklim olayları hem Türkiye’de hem de dünyanın dört bir köşesinde hayatı zorlaştırmaya devam ediyor. Sizin için Türkiye’den ve dünyadan son durumun bir derlemesini yaptık

Türkiye

MERSİN (Pazartesi) – Yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, ekili alanlar ve seralarda büyük zarar oluştu. Sabah saatlerine kadar kentin büyük bir bölümüne elektrik verilemedi.

Kent merkezde gece boyunca devam eden sağanak yağmurun ardından özellikle Adnan Menderes Bulvarı, Pozcu, Cumhuriyet, Pirireis, merkez Akdeniz İlçesi’nde yer alan Çay, Çilek, Karaduvar, Kazanlı, Adanalıoğlu ve Huzurkent mahallelerindeki bazı ev ve işyerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı. Mahalle aralarındaki çok sayıda araç ise suya gömüldü. Sel suların bastığı evlerde oturanlar ise mahsur kaldı. Karaduvar Mahallesi’ndeki Celile Öner Ortaokulu öğrencilerin de derslerine girebilmeleri için okulun arka istinat duvarı kırılarak yol açıldı.

Bazı sağlık ocakları su basması nedeniyle açılamazken evinde mahsur kalan vatandaşlar traktörlerle taşındı. İnsanlar kendi çabaları ile sokaktaki suları tahliye etmeye çalıştı.

Mersin ve çevresindeki ekili alanlar ile seralarda da zarar meydana geldi. Üreticiler, zararlarının karşılanmasını talep etti.

Çanakkale (Salı) Geçen hafta kent genelinde etkili olan yağış, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde yer alan Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyündeki Çaylar Deresi mevkisinde erozyona neden oldu. Toprağın altından 97 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları sırasında şehit olan Türk askerlerine ait olduğu öne sürülen bazı kemik parçaları ortaya çıktı.

ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır kemiklerin çıktığı bölgenin, Bigalı-Kocadere hattından Conkbayırı ve Anafartalar’a uzanan yolların bulunduğu yer olduğunu bildirdi. ”Kemikler, cephe gerisine düşen top mermisinden ya da cephe gerisine gönderilen yaralılardan yolda şehit olanlara ait olabilir” açıklamasında bulunmuş

İzmir (haftasonu) İzmir’de, önceki gün sabah saatlerinde başlayan ve sağanak şekilde yağan yağmur yaşamı felç etti. Dereler taştı, cadde ve sokaklar göle döndü. Yağmur nedeniyle yüzlerce ev ve iş yeri ile çok sayıda otomobil sular altında kaldı. Yağmurun İzmir’e maliyeti milyonlarca lira oldu.

Marmaris‘te hortum
Marmaris’te etkili olan şiddetli yağış ve fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi.
Son 24 saatte metrekareye 70 kilogram yağış düştü, rüzgarın hızı ise saatte 65 kilometreyi buldu. Marmaris’te etkili olan hortum nedeniyle yat limanında bağlı olan 2 teknede hasar oluştu, bir ATM’nin camı kırıldı.

Muğla‘da sağanak
Muğla’da son 24 saatte metrekareye düşen 106,7 kilogramlık yağış yaşamı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle trafikte aksamalar meydana geldi, Düğerek ve Karabağlar mahallelerindeki tarım alanları su altında kaldı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, 3 gündür etkili olan sağanak yağış, derelerin taşmasına neden oldu.

Siverek, Pazar gününden itibaren başlayan ve şiddetini artırarak devam eden sağanak yağışın etkisi altında kaldı. Aralıksız olarak devam eden yağmur, ilçedeki yaşamı olumsuz etkilerken, ilçenin Tahta Demir ve Hacı Hıdır dereleri taştı, pek çok tarım arazisi de su altında kaldı.

Antalya:
Meteoroloji 4.Bölge Müdürü Necip Doğan, kentte Pazar günü meydana gelen yağışlar, kentte hayatı olumsuz etkilemişti. Cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, bazı binaların zemin katlarına su bastı. 24 saatte metrekareye 287.8 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

UYARI:

Kuzey Ege’de  kuvvetli fırtına beklendiği bildirildi. Muğla Meteoroloji Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, öğle saatlerinden itibaren Kuzey Ege’de güney ve güneybatı yönlerden 6-8 kuvvetinde fırtına, zaman zaman 7-9 kuvvetinde kuvvetli fırtına olması bekleniyor. Fırtınanın 12 Aralık Çarşamba gününün ilk saatlerinde etkisinin kaybedeceği tahmin ediliyor. Fırtına nedeniyle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı başta denizciler ve balıkçılar olmak üzere ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun batı kesimlerinin bu akşam saatlerinden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Yurdun batı kesimlerinin bu akşam saatlerinden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor.

Dünya

Güney Afrika

Aşırı yağışlar Güney Afrika’da da devam ediyor. Mpumalanga bölgesinde meydana gelen aşırı yağışlar sonucunda bir köprünün çökerek 14 kişinin öldüğü hayatı kaybettiği açıklandı. Yaşanan bir diğer kaza haberi ise Durban’dan geldi. Amanzimtoti nehri üzerinde seyreden bir kargo treninin raydan çıkması sonucu 4 kişinin yaralanmış.

Kongo’da Güney Brazaville bölgesinde de yağışlar ölümlere neden olmuş durumda. Aşırı yağışlara dayanamayan evlerin yıkılması ile en az 13 kişinin de Kongo’da hayatını kaybetmiş olduğu bildiriliyor. Yaklaşık 600 kişinin etkilendiği yağışlardan ötürü 26 kişi de yaralanmış.

Avrupa’da ise yoğun kar yağışları körülmeye başlamış durumda. Kıtanın doğusunda etkili olan soğuklardan ötürü en az 15 kişinin hayatını kaybettiğinden bahsediliyor. Çek Cumhuriyeti’nde -20 dereceye kadar soğukların 1955’den beri görülmüş olan en şiddetli kar fırtınalarına da neden olduğundan behsedilmekte.

Romanya’da da kar yağışından ötürü 90 bölgede elektirk kesintisi görüldü.

Sırbistan’da ülkenin başkent Belgrad’ı komşu Macaristan’a  kar yağışı sonucundan meydana gelen kaza sonucunda 10 kilometrelik araç kuyrukları görülmüş.

Slovenya’da ülkeni en büyük otoyolunda meydana gelen kaza sonucunda sıkışan trafikte sürücüler aç ve sussuz kalmışlar.

Litvanya’da bir sigorta şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre, aşaıırı hava olayları sırasında meydana gelen trafik kazaları normal şartlardan %25 oranda fazlaymış.

Yugoslavya’dan sonra bölgede bağımsızlığını ilan eden en küçük ülke olan Dağlık Karabağ bölgesinde 9 kişinin yaralandığı 19 trafik kazası meydana gelmiş ve dün başkent Podgorica’nın havalimanı kapatılmak zorunda kalmış.

Geçtiğimiz Pazar günü de, aşırı kar yağışlarından ötürü Avrupa’nın ikinci büyük havalimanı olan Frankfurt kısa bir süreliğine uçuşa kapatımıştı.

Kar kalınlığı Kosova’da 50, Zagreb’te 33, Belgrad’da 20 santimetre ölçüldü.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Orta batı kesiminde kar fırtınası etkili oluyor. Dakota, Minnesota, ve Wisconsin Eyaletleri yoğun kar yağışına teslim olmuş durumda.

Çin‘in kuzeyi son yılların en soğuk kışını yaşıyor. Çarşamba gününün yılın en soğuk günü olabileceği açıklandı

(Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi