Tarım-GıdaManşet

Türkiye Suriye’den 20 bin ton hububat alacak

0

Suriye’den zeytinyağı alınması geçtiğimiz yaz tartışmalara neden olurken Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şanlıurfa Merkez Şube Müdürlüğü de Suriye’den hububat almaya hazırlanıyor.

Kamu İhale Kurumu’na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yayımlanan ihale bilgilerine göre, Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden alınacak olan 20 bin ton hububat TMO’nun Şanlıurfa Merkez Şube Müdürlüğü’ne bağlı depolara taşınacak.

Tel Abyad, Türkiye’nin geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği “Barış Pınarı Harekatı” alanında kalıyor. Bölge, halen TSK ve ÖSO unsurlarının kontrolü altında

1 milyon 300 bin TL’ye taşınacak 

BirGün’den İsmail Arı‘nın haberine göre, hububatların Türkiye’ye taşınması için yapılan ihaleye altı şirket kaldı; 1 milyon 300 bin TL teklif veren Öz-Duy Uluslararası Taşımacılık Şirketi ile 3 Ocak tarihinde sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre şirket 30 Haziran tarihine kadar, yaklaşık altı boyunca Tel Abyad’daki hububatları Şanlıurfa’ya taşıyacak.

Türkiye’deki üretim yüzde 5 azaldı

Bu arada TÜİK de Türkiye’deki buğday üretiminin 2019 yılında yüzde 5 azaldığını, yemeklik bakla üretiminde de yüzde 7,1 düşüş olduğunu açıkladı. TÜİK’in verilerine göre, buğday üretimi geçen yıl yüzde 5 azalarak 19 milyon ton seviyesine geldi. Yemeklik bakla üretiminde azalış ise yıllık bazda yüzde 7,1’e ulaştı. Geçtiğimiz ay Toprak Mahsulleri Ofisi’ne verilen vergisiz buğday ithalatı yetkisi de 1,5 milyon tona çıkarılmış, karar tepki çekmişti.

Rakamlara göre, üretim miktarları 2019 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 63,8 milyon ton, sebzelerde 31,1 milyon ton ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 22,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

Tahıl ürünleri üretim miktarları ise 2019 yılında bir önceki yıla göre ortalamada %0,02 oranında azalarak yaklaşık 34,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre buğday üretimi %5 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %8,6 oranında artarak 7,6 milyon ton, çavdar üretimi %3,1 oranında azalarak 310 bin ton, yulaf üretimi %1,9 oranında artarak 265 bin ton oldu.

Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik bakla %7,1 oranında azalarak yaklaşık 5,5 bin ton, yeşil mercimek %1,5 oranında artarak 43,6 bin ton, yumru bitkilerden patates ise %9,4 oranında artarak yaklaşık 5 milyon ton olarak gerçekleşti. Yağlı tohumlardan soya üretimi %7,1 oranında artarak 150 bin ton olarak gerçekleşti.

2019’da tütün üretimi %7 oranında azalarak 70 bin ton, şeker pancarı üretimi ise %3,7 oranında artarak 18,1 milyon ton oldu.

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.