Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Ulusal Havza Yönetim Stratejisi kapsamında, Trabzon’da düzenlenen Doğu Karadeniz Havza Yönetim Heyeti, Vali İsmail Ustaoğlu başkanlığında toplandı.
Havzaların korunması, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve konuyla ilgili uygulamaların takibi amacıyla faaliyet yürüten heyette Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun da yer aldı. Uzun, Türkiye’deki su varlığının durumuna ilişkin bilgiler paylaştı.
‘Su kaynakları hızla azalıyor’
Kullanılabilir, temiz su varlığına olan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirten Uzun; hızlı nüfus artışı, ihtiyaçların artması ve sanayileşmenin etkisi ile Türkiye ve dünyada su varlıklarının hızla azaldığını belirtti.
Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının bin 365 metreküp olduğunu belirten Uzun, “Nüfus artışı ve sanayileşme hızı göz önüne alındığında 2030 yılında bu miktarın yıllık bin 120 metreküpe kadar düşeceği öngörülmektedir. Bu verilere göre, ülkemiz günümüz itibarıyla su fakiri olmamasına rağmen, su zengini bir ülke de değildir. Su stresi altında bir ülkedir” şeklinde konuştu. Uzun “Hatta yapılan birçok çalışmaya göre, yakın bir gelecekte ülkemizin su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna gelmesi bile muhtemeldir” dedi.
İklim krizi su varlıklarını etkiliyor
Küresel iklim değişikliği sebebiyle, su varlıklarının kalite ve miktar yönünden olumsuz etkilendiğini aktaran Uzun, “Kuraklık şartları ve aşırı yağışların sonucunda meydana gelen taşkınların” zarar verdiğini hatırlattı. Uzun, iklim değişikliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara göre, gelecekte de sıcak gün, sıcak gece, ardışık kurak gün sayıları ve sıcak hava dalgası sayılarında ciddi artışlar beklendiğini kaydetti.
Ustaoğlu: Su sıkıntısını miras bırakmamalıyız
Çağın önemli sorunlarından biri olarak nitelendirdiği iklim krizinin havzaları olumsuz etkilememesi için ilgili kurum ve kuruluşlara olduğu kadar vatandaşlara da ödevler düştüğüne vurgu yapan Vali Ustaoğlu, “Topyekûn bir hareket tarzı benimsemeli ve sonraki nesillere su sıkıntısını miras bırakmamalıyız. Havza Yönetim Heyetimizin 2019 yılı toplantı gündeminin ve alacağımız kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, 2020 yılında her hangi bir sel ve taşkın olayı yaşanmamasını diliyorum” ifadelerini kullandı.