TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

Normalleşme takvimi açıklandı

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin koronavirüs salgınıyla başarılı mücadele ettiğini belirterek, normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacaklarını açıkladı. Erdoğan, “Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi de etkileyen Covid-19 salgınında önemli bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Türkiye devleti ve milletiyle örnek bir mücadele ortaya koymuştur. Yeni hasta sayımız artık binli rakamlarla ifade edilir hale geldi. İyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor” dedi.

Normalleşme adımları için üç aylık plan yaptıklarını belirten Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Salgının daha ne kadar süreceği, ilaçların ne zaman bireylerin kullanımına sunulacağı belli değil.Normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacak Kalabalık yerlerde maske kullanımı, fiziki mesafeye dikkat devam edecek. Uluslararası seyahatlerin ne zaman tam anlamıyla açılacağı belirsizdir. Önümüzdeki süreci sağlının yurt içi ve dışındaki seyrine bağlı olarak yürüteceğiz.” 

Erdoğan planın Bilim Kurulu‘nun görüşleri çerçevesinde şekillendiğini kaydetti; “Bu takvim Mart ayının ilk günlerine geri dönüş anlamına gelmiyor. Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesi ile ilgili düzenlemeleri genel olarak mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayarak yapıyoruz” diye konuştu. 

Bu hafta sonu da sokağa çıkma yasağı uygulanacak

Normalleşme planının mayıs ayına ilişkin bölümü şöyle:

  • 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkma sınırlandırılması esnetildi. 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı günlerinden birinde dört saat yürüyüş hakkı verildi. İlk uygulama 10 Mayıs’ta yapılacak; saat 11:00 ile 15:00 arasında olacak.
  • 0-14 yaş grubu, 13 Mayıs çarşamba günü, 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. 15-20 yaş grubu ise 15 mayıs cuma günü yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkabilecek. 
  • Bu geceden itibaren 31 ile giriş çıkış sınırlaması, Antalya, Mersin, Muğla, Aydın, Erzurum, Hatay ve Malatya için bitiriliyor. Her hafta gelişmelere göre karar verilecek. İstanbul dahil diğer 24 il için giriş çıkış yasağı 14 gün daha uzatıldı.
  • Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönebilecek.
  • Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27 – 28 Haziran’da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran’da, Askeri Öğrenci Sınavı  14 Haziran’da yapılacak.
  • Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran’da sona erecek.
  • Temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemi ile çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs’ta faaliyete geçebilecek.
  • Kurallara uyulması şartıyla AVM’ler 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayacak.
  • Cerrahi maske ve bez maske satışı, fiyat sınırlamasıyla serbest bırakılacak.
  • İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulaması, yarın itibarıyla sona erdirilecek.
  • Bu hafta sonu da sokağa çıkma yasağı uygulamasını sürdürülecek.
  • Milli Savunma Bakanlığı’nın atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran’da, celp işlemleri 5 Haziran’da, bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran’da yeniden başlayacak.
  • Salgın hastanelerin sayıları 1 Haziran’dan itibaren azaltılacak ve hasta kabulüne başlanacak.
  • Çiftçilere hububatta ton başına 230 lira prim ve destek ödemesi yapılacak. Ton başına bakliyat alım fiyatlarını kırmızı mercimekte 3 bin 500 lira, yeşil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak belirlendi. 

CHP darbe istiyor

Erdoğan mayıs ayı planının detaylarını açıkladıktan sonra CHP’ye eleştiriler yöneltti.  CHP’yi “darbecilikle” suçlayan Erdoğan “Bu faşist zihniyet hala vesayet, darbe, cunta özlemiyle yanıp tutuşuyor” dedi. Cumhurbaşkanı salgınla mücadelenin yanı sıra yurt içi ve sınır ötesinde operasyonların da devam ettiğini bildirdi; Libya‘da ise General Hafter‘in gerileme sürecine girdiğine öne sürerek, “İnşallah yakında Libya’dan yeni müjdeler alacağız” şeklinde konuştu. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.