Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Türk Toraks Derneği: Açık havada da maske takılmalı

0

Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram, hava kirliliği ile Covid-19 ilişkisine dair açıklamalarda bulundu.

Avrupa ve Çin’de yapılan çalışmalarda, hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde Covid’e bağlı ölümlerin daha yüksek olduğunun görüldüğünü aktaran Bayram, bu yerlerde virüsün hızlı yayıldığının görüldüğünü dile getirdi.

‘Virüs partiküller üzerinde taşınabiliyor’

AA’nın aktardığına göre Bayram, hava kirliliğinin özellikle insanların hava yollarında yol açtığı değişikliklerle virüsün yerleşimini kolaylaştırdığını, özellikle akciğerlerde daha şiddetli hastalığa yol açabildiğini gösterdiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Türkiye’de 10 şehirde 13 merkezde yapılan çalışmamızda havada topladığımız partikül dediğimiz zerreciklerde virüs varlığını araştırdığımızda bu örneklerin yüzce 10’unda Covid-19 virüsünün bulunduğunu gördük. Bu araştırmamızda bu virüsün partiküller üzerinde bulunabileceğini ve taşınabileceğini göstermiş olduk.”

‘Açık havada da maske takın’

İtalya’da yapılan çalışmada da benzer bulgular bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Bayram şu uyarıda bulundu:

“Hava kirliliğinin virüsü taşımak gibi bir fonksiyonu olabilir. Onun için açık hava deyip rahatlığa girmememiz gerekiyor. Açık havada da özellikle kalabalık yerlerde maske takılması gerekiyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.