ManşetTürkiye

Türk: “Anahtar İmralıdadır”

0

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programına konuk olan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Türk, “Silahlı mücadeleye son verecek olan Öcalan’dır. Görüşmelerde karşılıklı irade beyanı var” dedi.

Ahmet Türk’ün konuk olduğu “Tarafsız Bölge” programının tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Çözümün anahtarının İmralı’da olduğunu, görüşmelerde BDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak’ın dışlanmaması gerektiğini  söyleyen Ahmet Türk, Öcalan’ın “yorgun olduğunu” söylediğini “ancak yeni sürece elinden gelen katkıyı yapmaya çalışacağını” ilettiğini vurguladı.

Türk, “silahsız Kürtler” olarak andığı kesime karşı yönelen KCK operasyonlarını Öcalan’ın eleştirdiğini ve “İmha politikası sürerse ben ne yapabilirim” dediğini anlattı. 10 bin KCK tutuklusunun bırakılması gerektiğini vurgulayan Türk, Öcalan’ın “nötr, herkesi kucaklayan bir anayasa” arzuladığını belirtti. Ahmet Türk, İmralı ile ikinci görüşme için saptanmış bir tarih olmadığını, ancak “bunu umut ettiklerini” vurguladı.

Türk’ün “Tarafsız Bölge” programındaki konuşması özetle şöyle:

– Hiçbir şey olmadan milletvekillerinin İmralı’ya gitmesine inanmak saflık olur. Abdullah Öcalan, Ayla Akat ve benim iki saatten fazla görüşmemiz oldu. Zaman zaman devlet adına orada bulunan bir iki arkadaş gelip sohbete dahil oldular. MİT Müsteşarı Hakan Fidan görüşmeye katılmadı.

– Öcalan ile 20 yıl aradan sonra görüştüm. Zihinsel olarak çok rahattı. Geçmişi iyi değerlendiriyordu. Elbette yaşlandıkça saçları bizim gibi beyazlamış. Yorgun olduğunu, ama yeni sürece elinden gelen katkıyı yapmaya çalışacağını söyledi.

‘Konuşulanlar gizli kalsın, denmedi’

– Ahmet Türk,  Hakan’ın, “Devlet yetkilileri sizden görüşmenin bazı kısımlarının gizli kalmasını sizden istedi mi” sorusuna şu cevabı verdi:

“Toplum nelerin yapıldığı konusunda bir bilgiye sahip olursa işin yürütülmesi daha kolay olur. Bu her şeyi toplumun önünde tartışalım anlamına da gelmemeli. Ben çok gizli yapılan görüşmelerin sağlıklı sonuç vereceğini düşünmüyorum. Burada yapılan çalışmada toplumun da bu çalışmalardan haberdar olması istendi” cevabını verdi. Doğrusu da budur. Proje nedir, neler yapılacak, Elbette bunun olgunlaşması lazım. Şimdi olgunlaşmamış bir şeyin de toplumun önünde tartışılmasının anlamı yok.”

‘Karar alacak olan biz değiliz, anahtar İmralı’da’

– Ahmet Türk, “Sizce Öcalan’ın iradesi bu sorunu çözmeye yeter mi” sorusuna “Anahtar İmralı’dadır. Çözümü gerçekleştirebilecek İmralı’nın tavrıdır. Biz bunu söylerken ‘bunlar kendilerini siyasi olarak etkisizleştiriyor’ eleştirisi aldık. Karar verecek olan Abdullah Öcalan’ın kendisidir. Bizler karar alıcı değiliz” cevabını verdi.

(CNN TürkT24, Agos)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.