Tarım-GıdaManşetTürkiye

TÜİK: Geçen yıl 93 bin ton nohut ithal ettik, Bakanlık: Etmedik

0

Türkiye, 2018 yılında Arjantin, Meksika ve Hindistan’dan 93 bin ton nohut ithal ederek 118 milyon dolar ödedi. Bu miktar ve rakam Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) verilerinde yer alırken yazılı ve görsel basında da haber oldu. Ancak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıt kafaları karıştırdı. TÜİK’in verdiği rakam ve bilgilere rağmen, Pakdemirli “2018 yılında nohut ithalatı yapılmamıştır” dedi.

‘Hangisi doğru?’

Nohut üreticisinin perişan olduğunu, tohum fiyatının yarısına dahi ürününü veremediğini hatırlatan CHP’li Gürer şunları söyledi: “Her köyde ortalama 30’a yakın üreticinin nohutu, maliyeti bile karşılamadığı için depolarda bekliyor. Üretici, ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. TÜİK’in ithal ürün geldi dediği nohutta, bakanlık gelmedi yanıtını veriyor. Hangi veri doğru?”

Gürer önergesinde “2018 yılında ülkemizde ne kadar nohut üretilmiştir? 2017 yılında, 6 lira 8 kuruştan nohutunu satan çiftçinin, artan girdi fiyatına rağmen bu yıl ürünü 3 liraya kadar düşmüştür. Nohutta 3 lira 250 kuruş taban fiyat açıklayan TMO’nun fiyatı çiftçiyi tatmin etmemiştir. Markette, Rafta 14-16 liraya satılan nohutta bu kadar fiyat farkı nasıl oluşmaktadır? 2018 yılında ne kadar ithal nohut gelmiştir?” sorularını yöneltmişti.

Türkiye’de 2018 yılında, 630 bin ton nohut üretimi gerçekleştiğini belirten Bakan Pakdemirli ise, geçen yıl hiç nohut ithalatı yapılmadığı yanıtını verdi. Pakdemirli yanıtında, ürünlerin alım ve piyasa fiyatını, üretim ve verim durumlarını göz önünde bulunduran Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) gerektiğinde piyasaya müdahale ettiğini belirtti; “Ülke genelinde TMO tarafından 2018 yılı natürel nohut alım fiyatı 3.250 TL/ton olarak açıklanmış olup, ÇKS’ye kayıtlı üreticilerden toplam 95.871 ton nohut alımı gerçekleştirilerek 281 Milyon TL ödenmiştir. Bakanlığımızca ülkemiz nohut üretimini arttırmak, yerli üreticileri korumak amacıyla nohut ürünlerine önemli destek sağlanmaktadır”dedi.

‘Nohut depolarda bekliyor’  

2018 yılında dönemin Bakanlar Kurulu Kararıyla fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranlarının sıfırlandığını hatırlatan CHP’li Gürer ise şunları anlattı: “Nohut üreticisi, geçtiğimiz yıl ürettiği nohutu satamadı. Niğde Çamardı ve Ulukışla köylerinde nohut depoda kaldı. Ofis bölgeden gelip, üreticiden nohut almadı. Nohut üreticisi perişan oldu, tohum fiyatının yarısına dahi ürününü veremedi. Her köyde ortalama 30’a yakın üreticinin nohutu, maliyeti bile karşılamadığı için depolarda bekliyor. TÜİK’in ithal ürün geldi dediği nohutta, bakanlık gelmedi yanıtını veriyor. Hangi veri doğru? Tüketici hala pahalı ürün alıyor, bu da yetmezmiş gibi Tarım ve Orman Bakanı, ne kadar nohut ithal edildi bilmiyor.”

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.