Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

TTB: Delta varyantının ağır sonuçları olabilir

0

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, dünyada baskın hale gelen Covid-19’un Delta varyantı konusunda Sağlık Bakanlığı’nı ve halkı uyardı. “Delta varyantı başta olmak üzere yeni varyantlar da göz önünde bulundurarak salgın bitti algısı yaratılmasının çok ağır sonuçları olabileceği konusunda yetkilileri uyarıyoruz” denilen açıklamada şunlar denildi:

  • Sağlık Bakanlığının yurtdışı seyahatlerde uygulanacak önlemler için ülkeler arası riskle uyumlu olmayan yaklaşımı görülmektedir. Vaka sayıları her geçen gün artan Delta varyantının yoğun olduğu İngiltere ve Rusya gibi ülkelerden gelenlerde son 72 saat içinde yaptırılan testin negatif olması yeterli görülmektedir. Ancak ülkemizin yeni bir tehlike ile karşılaşmaması için özellikle uluslararası seyahatlerde bilimsel önlemlerini artırması gereklidir.
  • Hindistan, Nepal, Pakistan vb. ülkelere uygulanan 72 saat içinde PCR testi yaptırılması, test negatif ise 14 gün karantina uygulanması ve tekrar testin negatif olması koşulu ile turist olarak seyahat hakkına sahip olunması, başta Rusya ve İngiltere olmak üzere Delta varyantının yükseldiği her ülke için geçerli olmalı. Aksi takdirde turizm gibi bilimsel olmayan kaygılar uğruna yeni bir dalga ile karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır.

Varyantlara etkili üçüncü doz şart

Sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü için varyantlara etkili mRNA aşıları ile üçüncü doz aşı programı başlatılması gerekliliğine” dikkat çeken TTB, 12 yaş ve üzerinin nüfus da aşılama programına katılmasının bilimsel olarak gündeme alınması, gerekli durumlarda hızlı bir şekilde aşı istasyonları ve aşı mobil araçları kurulmasını” önerdi. 

Yeni varyantlar da göz önünde tutularak “salgın bitti” algısı yaratmanın ağır sonuçları olabileceğine dikkat çeken Tabipler, “İktidarın sorumluluğu kendi yaşam biçimlerini ve bilimsel olmayan antidemokratik uygulamalarını tüm topluma dayatmak değil, salgına yönelik gerekli önlemleri almaktır” denildi.

Açıklamada “Aşılamada son bir haftadır uygulamanın günlük 1,5 milyona kadar çıkması sevindirici olmakla birlikte, unutmamalıyız ki henüz toplumsal bağışıklığın uzağındayız” denildi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre şu ana kadar Türkiye’de 16 ilde 134 vaka tespit edildi. Bakan Koca, 134 vakanın 82’sinin İstanbul‘da, 18’inin Düzce’de, sekizinin Van‘da, dördünün Ankara‘da, üçünün İzmir‘de, diğer illerimizde de bir-iki şeklinde görüldüğünü açıkladı.

Aşılama programında ise 18 yaş ve üstündeki vatandaşlar da bugün (25 Haziran Cuma) itibarıyla aşılanmaya başladı. Randevusunu alan kişiler, ilk doz aşılarını oldu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.