SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

TTB Başkanı: Salgın kontrolden çıktı, toplumsal hareketlilik azaltılmalı

0

Ankara’da vaka sayısı Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1400-1600 olarak gösterilse de uzun süredir iki  binin altına düşmediğini belirten Adıyaman vaka sayılarının HES haritalarına da doğru yansımadığını söyledi. Fox TV yayınında açıklamalar yapan Adıyaman, kendi çalıştığı klinikteki asistanların yüzde 30’unun koronaya yakalandığını belirtti; tatilden, memleket ziyaretinden dönen devlet memurlarının resmi dairelerde iç içe mesaiye devam etmesinin salgının artışında çok belirleyici olduğunu kaydetti.

‘Sağlık çalışanları feryat ediyor’

TTB Başkanı Sinan Adıyaman.

“Bakanın dediği gibi düğünler bütün Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da etkili olmuştur ama asıl olarak devlet dairelerinin normal düzende mesaiye devam etmesi salgını artırdı” diyen Adıyaman, Ankara’daki yoğun bakımlarda da kapasitenin zorlandığını belirterek, “Çok yorulduk, bütün sağlık çalışanları feryat ediyor. 38’i hekim 80 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi” ifadelerini kullandı. .

Geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile uzun bir aradan sonra görüşebildiklerini anlatan TTB Başkanı, iki saat boyunca sağlık çalışanlarının sorunlarını aktardıklarını, asistan hekimlerin 36 saat çalıştırılmasının anayasaya aykırı olduğunu ve filyasyon gruplarına alınmalarının eğitimlerini aksattığını anlattıklarını belirtti.  ‘Salgının yoğunluğu nedeniyle buna mecbur kalındığı’ yanıtını aldıklarını söyleyen Adıyaman, aile hekimlerinin sorunlarını da dile getirdiklerini ve görüşmenin ardından bu konuda bir düzeltme yapıldığını hatırlattı.

‘Kaç kişiye test yapıldığı söylenmiyor’

Açıklanan günlük test sayılarının yüksek olduğunu ancak bunların kaç kişiye yapıldığının önemli olduğunu belirten TTB Başkan şöyle konuştu: “Duyuyoruz ki bir vekile sekiz tane yapılmış. Bu testlerin kaç kişiye yapıldığı açıklanmalı ama açıklanmıyor. Sağlık Bakanı’na sorduk, o da yanıt vermedi.”  

Okulların 21 Eylül’de açılması konusunda nasıl bir kriterin gözetildiğinin de açıklanmadığını söyleyen Adıyaman, psikologların, sosyal hizmetler uzmanlarının, doktorların ve hemşirelerin açılması durumunda okulları yakından izlemelerinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Finlandiya’da sınıfların yüksek tavanlı olduğunu ve 4-5 metrekarelik alana bir çocuk düştüğünü anlatan Sinan Adıyaman, “İsrail ise bunu yapmadan okulları açtı, salgın patladı” dedi. Okulların açılması için Finlandiya’da “100 bin kişide 1 hastadan az” kriteri gözetildiğini ancak Türkiye’de özellikle Güneydoğu’daki bazı illerde 100 binde 30 hasta seviyesinde olunduğunu belirtti.

Testi pozitif çıkan hastaların evlerine gönderilmesinin de yanlış olduğunu belirten Adıyaman, “Bu kişiler kamu gözetiminde olmalı, merkezi yönetim bu konuda belediyelerle işbirliği yapmalı” dedi.

Mansur Yavaş: Ankara kırılıyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da dün yaptığı açıklamada, belediyede birçok personelde korona virüsü görüldüğünü belirterek “Belediye korona virüsünden kırılıyor. Bugün sabah beni karşılayan koruma bir  saat sonra korona çıktı. Mümkün olduğunca çabuk bitirelim Meclis’i. Ankara için yapacaklarımıza bakalım ve bitirelim” demişti. 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.