ManşetEkoloji

Trump’tan Midland’de yaşanan sel felaketi için acil durum bildirisi

0

ABD Başkanı Donald Trump, Vali Gretchen Whitmer‘in talebi üzerine bu hafta koronavirüs salgınının ortasında Michigan eylaetini vuran şiddetli fırtınaların mağdurlarına federal afet yardımına izin veren bir acil durum bildirisi yayınladı.

Salı günü iki baraj arızası nedeniyle yaşanan sel baskınları, nehir kıyısındaki Detroit‘in yaklaşık 120 mil (193 km) kuzeybatısında yer alan Midland şehrini birkaç metre suyun altında bırakmış ve yaklaşık 11 bin kişinin tahliye edilmesine sebep olmuştu.

Sel, kimyasal suyla karıştı

Taşkın, aynı zamanda Dow Chemical tesisine dökülerek orada bulunan suyla birlikte hemen aşağıda yer alan toksik temizleme bölgesine yayılarak potansiyel bir çevre felaketine sebep olmuştu.

Şirket, Perşembe günü bir açıklama yayınlayarak bu durumun bölgedeki sakinler veya çevre için herhangi bir risk oluşturmadığını ve tesisten dışarıya suyun çıkmadığını söylemişti.

Yağmurdan etkilenen Tittabawassee Nehri, ertesi gün geri çekilmeye başlamadan önce Çarşamba günü tarihi seviyelere yükseldi ve geride yıkık bir çamur ve enkaz manzarası bıraktı. Olay sonrasında ölüm ya da ciddi yaralanma bildirilmedi.

Fotoğraf: Detroit News

Vali: Daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor

Vali Perşembe günü yaptığı açıklamada ““Bu daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor. Hasar gerçekten yıkıcı” dedi. Trump, Ford’a ait bir araba fabrikasının açılışı için geldiği Detroit’te , ABD Ordusu Mühendisler Birliği ekibinin meydana gelen zararı tespit etmek için çalışmaya başladığını söyledi.

Lisansını kaybetmişti

Federal Enerji Düzenleme Komisyonu, barajların işletmecisi Boyce Hydro LLC‘nin faaliyet gösterirken yaptığı ihlalleri incelemek için bağımsız bir soruşturma başlattı. Komisyon 2018 yılında da aynı şirkete ait başka bir hidroelektrik santralin lisansını iptal etmiş ve şirketi aldığı eksik önlemler ile suçlamıştı.

Boyce, son yıllarda barajların ne kadar su bırakması ve yakındaki bir gölün seviyeleri konusunda federal ve yerel yetkililerle çatıştığını söyledi. Şirket ayrıca lisansını kaybettiği için baraj iyileştirmeleri için finansman sağlayamadığını ve devlet yardımı almadığını da belirtti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.