DünyaManşet

Trump’ın azli Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi

0

ABD Temsilciler Meclisi Başkan Donald Trump‘ın azline yönelik iki suçlamayı içeren dava dosyası onayladı. Yöneltilen suçlamalar arasında “görevini kötüye kullanmak” ve “Kongrenin işleyişini engellemek” maddeleri yer alıyordu.

“Görevini kötüye kullanmak” maddesi Temsilciler Meclisi’ndeki 197 vekilin “hayır” oyuna karşılık, 230 vekilin “evet” oyu ile onaylandı.  “Kongrenin işleyişini engellemek” maddesi ise 198 vekilin “hayır” oyuna karşılık 229 vekilin “evet” oyu ile kabul edildi.

Azli mecliste onaylanan 3. başkan

Oylamalarda tüm Cumhuriyetçi vekiller “hayır” oyu verirken, ilk oylamada 2, ikinci oylamada ise 3 Demokrat vekil “hayır” oyu kullandı. Böylece Trump, ABD’nin eski başkanları Andrew Johnson ve Bill Clinton‘ın ardından Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda hakkında azil maddeleri oylanan üçüncü başkan oldu.

Suçlama sebebi

Trump, Ukrayna’da siyasi rakibi Joe Biden‘ın oğlu Hunter Biden‘a yönelik soruşturma açılması için ABD’nin Ukrayna’ya vereceği askeri yardımı koz olarak kullanmakla suçlanıyordu. Demokrat Partililer Trump’ın Ukrayna’ya yönelik askeri yardımı dondurmasının görevi kötüye kullanmak anlamına geldiğini öne sürmüştü. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül’de azil sürecinin resmi olarak başladığını duyurmuştu. Süreç boyunca tanıklar ve Trump’a ait telefon görüşmeleri dinlenmişti.

Süreç Senato’da devam edecek.

Trump’ın görevden alınması için konu 6 Ocak’ta ABD Senatosu’na taşınacak. ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts Senato’daki süreci mahkeme başkanı olarak yönetecek. Trump’ın görevden alınmasına yönelik karar Senatörlerin oylaması sonucunda belirlenecek.

Azil kararı için davanın senatörlerin 3’te 2’sini oluşturan 67 kişinin desteğini alması gerekiyor ancak senatonun yarısından fazlasını Cumhuriyetçi vekiller oluşturuyor. Yani Trump’ın azledilmesi için 20 Cumhuriyetçi senatörün saf değiştirmesi gerekiyor ve bu senaryo gerçekçi gözükmüyor.

Trump: Ortada hiçbir suç yok

Azil maddelerine ilişkin oylama yapılırken Trump ise Michigan‘daki mitingindeydi. Oylama sonucunun açıklanmasının ardından konuşma yapan Trump,  “Ortada hiçbir suç yokken, hakkındaki azil maddeleri onaylanan ilk insanım” ifadesini kullandı.

 

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.