Doğa MücadelesiManşet

Trump tüm kıyılarını petrol aramasına açarken Belize’den petrole son kararı

0
Yeteri kadar yakın mı? // Reuters/Lou Dematteis

Quartz’da Akshat Rathi imzasıyla yayınlanan haberi Yeşil Gazete yazarlarından Ali Serdar Gültekin imzasıyla paylaşıyoruz.

***

Yeteri kadar yakın mı? // Reuters/Lou Dematteis

Perşembe günü (4 Ocak) Trump Amerika Birleşik Devletleri’nin kıyılarının hemen hemen tamamında, denizde petrol aramasına izin verilmesini önerdi. Eğer teklif geçerse daha önceden çevresel sebepleler ile korunmakta olan 1 milyar kilometrekare alan petrol arama faaliyetleri için açılmış olacak.

New York Times’ın özetlediği üzere, petrol endüstrisi duyuruya sevinerek bunu “çok geç kalmış” bir karar olarak değerlendirirken çevreciler bunu, petrol endüstrisine “utanç dolu bir peşkeş” olarak isimlendirdiler.

Tüm bu yaygara içinde bir haber hak ettiği dikkati toplamayı başaramadı. 29 Aralık’ta Belize hükümeti, Belize’nin tüm sularında yeni petrol sahalarının araştırılması hakkında süresiz olarak bir moratoryum oyladı.

Belize, Amerika Birleşik Devletlerinin Meksika Körfezinde her gün ürettiği 1,5 milyon varil petrolün yayında çok küçük sayılabilecek bir miktar olan günde 3,000 varil petrol üretimine sahip. Ve buna rağmen Belize’nin duyurusu diğerinkinden daha önemli.

Birçok gelişmekte olan ülke gibi Belize de doğal kaynaklarına bel bağlamakta. Petrol ihracatının çeyreğinden fazlasını oluşturuyor. Ve buna rağmen, tabandan gelen kampanyacıların sayesinde Belizeliler mercan resiflerinin korunmasının uzun vadede ekonomik olarak daha önemli olduğuna ikna oldular.

Çevreci gruplar, Belize hükümetine 2006 yılından beri kıyıdan açıkta petrol sondaj faaliyetlerini yasaklaması konusunda lobi faaliyeti yürütüyorlardı. 2006 yılında devlet petrol şirketi yeni petrol rezervleri keşfetmişti. Belize, Batı Yarımküredeki en uzun mercan resifine sahip ve sondaj faaliyetleri bu mercan resiflerinin desteledikleri tüm çeşitliliği tehdit ediyor.

Turizm Belize’ye 200 milyon Amerikan Dolarından çok getiriyor. Bu miktar tüm yerli imalatın yüzde 10’undan daha fazla ve resif ülkenin en önemli turistik cazibesi. Mercan resifi, 370,000 nüfuslu ülkede 190,000’den fazla kişinin geçimini sağlıyor.

“Belize, çevreyi en öne koymak için büyük söz veren küçük bir ülke,” diyor mercan resiflerinin korunması için kampanya yan sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Doğal Hayatı Koruma Vakfı’ndan (WWF) mercan bilimci Nadia Bood. WWF, dünya genelinde insanların 450,000’den fazla insanın Belize hükümetine konu hakkında elektronik posta atmasını sağladı.

WWF’den kampanyacı Chris Gee, “Petrol faaliyetlerini bitirmek diğer ülkelerin de bu yolu izlemelerine ve gezegenimizin okyanuslarını korumak için acil önlem almaları için cesaret verecektir,” diyor. “Belize mercan resifi gibi Dünya Mirası doğal alanların neredeyse yarısı endüstriyel baskıyla tehdit altında.”

Belize’nin petrole karşı resifleri seçme kararı, eğer resifleri gerçekten korumak istiyorsak dünyanın daha çok yapması gereken bir şey. Geçen haftalarda yayınlanan yeni bir çalışma mercan resiflerinin 1980’lerde çoğunlukla yaptığından 4 kat daha hızlı beyazlaştıklarını ortaya koyuyor. Temel sebep, okyanusları daha sıcak ve daha asidik hale getiren insan kaynaklı iklim değişikliğidir. Mercanlar, bu iki etkiye de karşı hassastırlar.

Ne kadar fosil yakıt kazar ve yakarsak atmosfere o kadar çok karbondioksit ekler ve iklim değişikliğini o kadar kötüleştiririz.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Muhabir: Akshat Rathi

Yeşil Gazete için çeviren: Ali Serdar Gültekin

 

(Yeşil Gazete, Quartz)

You may also like

Comments

Comments are closed.