ManşetDünya

Trump, Çin merkezli sekiz uygulamayı yasaklayan karar imzaladı

0
Fotoğraf: Shutterstock

ABD Başkanı Donald Trump, görevi Joe Biden‘a devretmesine iki hafta kala, Çin merkezli sekiz uygulamada işlem yapılmasını yasaklayan bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Yasaklanan uygulamalar arasında Alipay, QQ Wallet ve WeChat pay gibi popüler ödeme platformları bulunuyor. Yapılan açıklamada uygulamaların “ABD ulusal güvenliğine tehlike oluşturdukları” gerekçesiyle yasaklandığı açıklandı.

‘İstihbarat toplamalarını sağlıyor’

Uygulamalar yoluyla ABD federal görevlilerini takip edip, haklarında istihbarat toplamanın mümkün olduğu iddia ediliyor. Kararda “ABD ulusal güvenliğini korumak için, Çin bağlantılı yazılımları üreten ve kontrol edenlere karşı agresif önlemler almalıyız” dendi.

BBC Türkçe’nin haberine göre karar 45 gün sonra uygulamaya girecek, ancak Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Demokrat Joe Biden 20 Ocak’ta görevi Trump’tan devralacak.

Çin şirketlerine yönelik müdahaleler

Trump 4 yıllık başkanlığı döneminde Çin hükümeti ile bilgi paylaşma ihtimali olan bazı diğer Çinli şirketlere karşı da kararnameler imzalamıştı. Popüler sosyal medya uygulaması TikTok da bunlardan biri.

Ağustos ayında ABD, TikTok’un sahibi ByteDance‘e, ABD’deki operasyonlarını ABD merkezli bir şirkete satmaması halinde uygulamaya erişimin kapatılacağı tehdidinde bulunmuştu. Şirkete verilen son tarih geçmesine rağmen pazarlıklar sürüyor.

Çin ise bu şirketlerin Çin hükümeti ile veri paylaşımı yaptığı iddialarını reddediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.