DünyaManşet

Tren kazası sonrası Yunanistan’da genel grev

0

Yunanistan‘da yarın (8 Mart) kamu ve özel sektör kepenk indiriyor.

Tempi bölgesinde 28 Şubat’ta meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası sonrasında başlayan grevler ülke geneline yayılacak. Ülke genelinde öğrenciler de tren kazası sonrası düzenlenecek mitinglere katılmak üzere sokaklara çıkacak.

Tren kazasının ardından Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etmiş;  haksız yere ölen insanların anısına istifasının bir “görev” olduğunu söylemişti.  Devletin “uzun süredir devam eden” hatalarının sorumluluğunu üstlendiğini vurgulayan Karamanlis, “Bu kadar trajik bir olay yaşandığında, devam etmek ve hiç olmamış gibi davranmak imkânsız. Buna siyasi sorumluluk denir” demişti.

Başbakanı Kiryakos Miçotakis de ülkesinin tarihine “en ölümcül tren kazası” olarak geçen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından özür dilemiş; “Devletin yanlışlarını cesurca kabul etmesi lazım” ifadelerini kullanmıştı.

Kadınlar Günü vesilesiyle genel işçi seferberliği çağrısı

Sendikalar yarınki grev ve eylemlere kitlesel katılım çağrısında bulunurken, ‘Tempi’de işlenen cinayetin gerçek sorumluluğunun üstlenilmesi ve emekçilerin Kadınlar Günü vesilesiyle iş bırakma eylemini genel bir işçi seferberliğine dönüştürmesi’ talebinde bulundu.

Yunanistan Öğretmenler Federasyonu (IOE) eyleme katılım çağrısında, diğer hususların yanı sıra, “Öğretmenler, velilerimiz ve öğrencilerimizle birlikte gücümüzü ve sessiz kalmama kararlılığımızı gösterebilir, örgütlü bir şekilde mahsuplaşma ve örtbas etme olmaksızın hesap sorulmasını talep edebilir” dedi. Benzer mesajları diğer sendikalar da paylaştı.

Yunanistan Hastane Doktorları Dernekleri Federasyonu, ‘Tempi’deki trajediden sadece dört gün sonra, cumartesi günü ülkenin tek Pediatrik Onkoloji Ünitesi’ni özelleştiren ve kürtaj tasarısını sunmakta tereddüt etmeyen’ hükümeti kınayarak, 8 Mart’ta 24 saatlik grev çağrısında bulundu. Yarınki genel greve muhalefet partileri ile sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaş gruplarının da destek vermesi bekleniyor.

Genel grev nedeniyle toplu taşımanın yarın durma noktasına gelmesi beklenen Yunanistan’da, işçi sendikalarının “Hellenic Train” demiryolundaki grevi sürdürme kararının ardından trenler ve banliyö trenleri ülke genelinde hareketsiz kalmış durumda.

Tren işçileri sendikalarının toplantısında şu çağrı yapıldı:

“Trenlerin güvenli bir şekilde hareket etmesinin yanı sıra gerçeğin ortaya çıkması ve ne kadar üst düzey olurlarsa olsunlar trajik tren kazasının suçlularının bulunması için mücadele ediyoruz. Yunan demiryollarında güvenliğin yeniden sağlanması için gerekli tedbirlerin derhal alınmasını, işçi ve yurttaşlarımızın böyle bir trajediyi bir daha yaşamak zorunda kalmamasını talep ediyoruz.”

Yunanistan Denizciler Federasyonu (PNO) da Tempi’deki tren kazasına cevaben Pire limanından hareket eden tüm gemi kategorilerinde 24 saatlik grev ilan etme kararı aldı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.