LGBTİ+Manşet

Translara karşı nefret suçu bitmiyor: Bu kez de bekçiler saldırdı

0

Uyarı: Bu içerik, rahatsız edici bilgi ve görüntüler içerebilir.

*

Son dönemlerde seks işçisi trans kadınlara nefret saldırıları, cinayetler, polis ve bekçi baskısıyla gündeme gelen İzmir Alsancak; bu kez de trans kadınlara sokak ortasında işkence ile gündemde.

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın aktardığına göre; 16 Temmuz gecesi Alsancak’ta köpeklerini gezdirmek için sokağa çıkan iki trans kadının yanına gelen bekçiler, “Burada bekleyemezsiniz” dedi.

‘Yetkiniz yok’ denilen bekçilerden kadınlara şiddet

Gerekçe soran kadınlara yanıt vermeyen bekçilerin kadınlara saldırmaya başladığı belirtildi. Habere göre; trans kadınların, “Bunu yapamazsınız, yetkiniz yok” demesi ve bekçilere hukuku hatırlatmasına cevap ise daha fazla şiddet oldu.

Bekçinin sokak ortasında işkencesine polisin de eklenmesiyle işkencenin boyutu arttı. İlk saldırıya uğrayan iki kadının yanı sıra; iki trans kadın arkadaşları daha polis şiddetiyle karşılaştı. Kolluk ve bekçi el birliğiyle kadınları yerlerde sürükledi, cinsel saldırıda bulundu. Kadınlar ters kelepçeyle gözaltına alındılar.

Fotoğraf: Kaos GL

Ters kelepçe, işkence ve kötü muamele

Kadınlar, 100 metre ötedeki Alsancak Polis Merkezi’ne uzunca süre götürülmeyerek araçta bekletildi. Ters kelepçeleri çıkartılmadı. Polis Genç LGBTİ+ Derneği’nden aktivistlerin tüm çabalarına rağmen işkence ve kötü muamelesini sürdürdü.

Polis, kadınların ters kelepçesini ancak kadınlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp şikayet ettiğinde çıkardı. İnsan Hakları Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği İzmir Şubesi’nden Av. Nehir Bilece ve Av. Eylem Zengin kadınların yanına gitti.

Gece boyunca ifadeleri alınmayan kadınlar, “Vardiya değişikliği” denilerek gece boyunca alıkonuldu.

Alsancak’ın rutini: Translara şiddet!

Emniyet’teki ifadelerin ardından bir trans kadın hariç, gözaltına alınan herkes serbest bırakıldı. Bir trans kadın ise Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Suçlama, görevli memura mukavemetti. Kadın, yurtdışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı.

Alsancak’ta artık rutine dönüşen bu işkence uygulamalarını Av. Sena Yazıbağlı, “Nefret saldırısına ilişkin tedavileri sürerken bir kez daha işkenceye uğradılar” dedi ve ekledi:

“Alsancak Bornova Sokak’ın adı dahi o sokağın tarihini ortaya koyuyor. O sokağın adı Azra Has Sokağı’dır. Adını, o sokakta öldürülen bir trans kadından alır. 80’lerden beri trans kadınların yaşadığı bir sokak, son yıllarda Emniyet Müdürlüğü marifetiyle işkence mahalline dönüştürüldü.

Alsancak Azra Has Sokağı ve bölge sokakları uzun süredir kolluk kuvvetinin ablukası altında, keyfi nedenlerle trans kadınların sokağa çıkması dahi engelleniyor. Bakkala gidene, köpeğini gezdirene Kabahatler Kanunu‘ndan taşıtlı motorlara, işportacılara kesilen cezalar kesiliyor. Ahlak Şube, Bornova Sokağı ve çevresinin aile muhiti olduğu ve ailelerin trans kadınlardan rahatsız olduğunu iddia ediyor. Senelerdir orada yaşayan kadınları kendi evlerinden kovmaya çalışıyor.”

Yazıbağlı, “Ne yazık ki trans kadınlar aktivistlerin ve avukatların dayanışmasıyla sokak alan kavgası verirken İzmir Büyükşehir Belediyesi Bornova Sokak’ı yayalaştırma projesi kapsamında araç girişine kapattı. Zaten zor şartlarda yaşayan pek çok trans kadın için kolluğun yeni bahanesi bu oldu. Yerel yönetim çalışmaları övülen ana muhalefet partisinin belediyesi popülist bir tavırla, orada yaşayan trans kadınlarla hiçbir şekilde görüşmeden bir soylulaştırma harekatına girişti. Daha geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı, yayalaştırdıkları sokaklara giderek esnafla fotoğraflar çekildi. Oraya kadar gidip trans kadınlarla görüşmedi bile” dedi.

Kaos GL’nin raporu: Translara yönelik hak ihlallerinde başı barınma hakkı çekiyor

Kaos GL’nin hazırladığı LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Yılı Raporu’nda translara yönelik hak ihlalleri oldukça geniş yer buluyor.  Bu hak ihlallerinin başında da barınma hakkı geliyor. Geçtiğimiz yıl bir yandan Ankara’da Eryaman-Esat davası zaman aşımı riskiyle devam ederken bir yandan da İstanbul Beyoğlu Küçük Bayram Sokak ve İzmir Bornova Sokak’ta trans kadınların yaşadığı evlere ve çalıştığı sokaklara defalarca polis operasyonu, tacizler gerçekleştirildi.

Alsancak’ta seks işçisi  trans kadınlar barınma hakkı ihlallerine karşı 13 Nisan’da bir araya geldi. Basın açıklamasında “20 Kasım gecesi Bornova sokağında bir saat arayla aynı fail tarafından iki farklı bıçaklı saldırının gerçekleştiğini, 25 Kasım’da ise Basmane gar önünde 2 trans kadın arkadaşımıza saldırıldığını ve birinin katledildiğini; 16 Ocak’ta Karabağlar’da bir trans kadının öldürüldüğünü tekrar söylüyor ve adalet arayışımızın sürdüğünü haykırıyoruz” denildi.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.