LGBTİ+Manşet

Transfobiye karşı İstiklal Caddesi’nde ortak ses, “Bize bir yasa lazım”

0
Foto: Ömer Tevfik

6. Trans Onur Yürüyüşü, “Bize bir yasa lazım” sloganıyla 21 Haziran Pazar günü İstanbul, İstiklal Caddesi’nde gerçekleşti.

Bianet’den Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre bu sene “Bize Bir Yasa Lazım” temasıyla altıncısı düzenlenen Trans Onur Haftası, bugün İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen Trans Onur Yürüyüşü ile sona erdi.

9

60 metrelik pembe-mavi-beyaz trans bayrağı ve Türkçe ve Kürtçe “Bize Bir Yasa Lazım” pankartının taşındığı yürüyüşte “Nerdesin aşkım, buradayım aşkım”, “Tayyip kaç kaç kaç, dönmeler geliyor”, “Transfobik devlet, yıkacağız elbet”, “Tayyip fuhuş yap, onurlu yaşa”, “Faşizme karşı bacak omuza”, “Jin, jiyan, azadi”, “Ay, ayol, azadi”, “Dönmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” sloganları atıldı.
İstiklal Caddesi’ndeki seyyar satıcılar “Susmuyoruz, korkmuyoruz” ve “LGBTİ” yazılı rozetler sattı.

LGBTİ’ler ve hak savunucuları, İstiklal Caddesi girişindeki Fransa Konsolosluğu önünde toplanmaya başladığında, polis Birleşik Haziran Hareketi de Galatasaray’da eylemde olduğu için yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi.

Foto: Ömer Tevfik

Foto: Ömer Tevfik

Polise karşı bacak omuza

Trans Onur Yürüyüşü organizatörleri bu yürüyüşü her sene düzenlediklerini ve yürüyeceklerini söyledi.

Saat 17.40’ta BHH eyleminin dağılması üzerine polis barikatı açıldı, Trans Onur Yürüyüşü başladı. Kitle kenara çekilen polislerin yanından “Polise karşı bacak omuza” sloganlarıyla geçti.

Tünel Meydanı’nda okunan basın açıklamasında Türkiye’de yaşanan nefret saldırılarına, toplumsal önyargıların trans bireylerin haklarına erişimini nasıl engel olduğuna, translara yönelik suçlarda soruşturma ve cezalandırmanın yetersizliğine, AKP yetkililerinin LGBTİ’leri hedef gösteren söylemlerine, İç Güvenlik paketinin translara yönelik ayrımcı uygulamaları meşrulaştırdığına, kadın cinayetlerine, Kobane direnişine değinildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Foto: Ömer Tevfik

Foto: Ömer Tevfik

“Öfkeliyiz! Ancak bu gidişatı değiştirme kararlılığımız da gün geçtikçe artıyor. İster bir grup marjinal, ister bir avuç sapkın olarak tanımlayın, toplumun tüm renkleriyle buradayız. Toplumsal muhalefet, sosyalistler, feministler, çevreciler, siyasal partiler, heteroseksüeller, annelerimiz, kardeşlerimiz, komşularımız ve dostlarımız burada.

“Artık uyanmalıyız, bugün trans kadınların bedenlerine uygulanan işkence, yarın hepimize neler yapılabileceğinin işaretidir.

“Bugün binlerce transfobi karşıtı ile bir kez daha haykırıyoruz! Nefret cinayetlerine, ötekileştirmeye, katledilmeye ve yok sayılmaya karşı bize bir yasa lazım.”

(Bianet)

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.