DoğaManşet

Trafiğin yoğun olduğu yollarda kirliliği emebilecek ‘süper bitki’ tespit edildi

0

Kraliyet Bahçıvanlık Derneği’ndeki (RHS) bilim insanları gür ve tüylü yaprakları olan dağ muşmulasının araç trafiğinin yoğun olduğu yollardaki kirliliği emmeye yardımcı olabilecek bir “süper bitki” olduğunu açıkladı.

Hava kirliliği ve sıcak hava dalgaları gibi sorunları hafifletme ve yeşil alanların faydalarını artırma yönünde çalışmalar yürüten araştırmacılar dağ muşmulası, alıç ve kırmızı sedir gibi farklı çalı türlerini karşılaştırarak hava kirliliğini emmedeki etkinliklerini inceledi.

Yüzde 20 daha etkili

Araştırma sonucunda dağ muşmulasının (Cotoneaster franchetii ) trafiğin yoğun olduğu yollarda, kirliliği emmede diğer çalılıklara kıyasla en az yüzde 20 daha etkili olduğu ancak trafiksiz bölgelerde çok fazla fark olmadığı tespit edildi.

Çalışmanın öncülerinden Dr. Tijana Blanusa “Yoğun trafiğe sahip ana şehir yollarında, daha karmaşık, kaba ve tüylü yapraklara sahip türlerin en etkili türler olduğunu gördük. 1 metre uzunluğundaki çalılığın sadece yedi günde bir arabanın 500 millik sürüşten yaydığı miktarda kirliliği temizleyeceğini biliyoruz” dedi.

Az yoğun bölgede birkaç türün karışımı

Blanusa, kirliliğin çok yoğun olduğu noktalarda dağ muşmulası yerleştirmeyi, diğer alanlarda ise birkaç türün karışımının dikilmesini tavsiye ettiklerini söyledi.

RHS tarafından 2 bin 56 kişiye yapılan ankete göre insanların yüzde 33’ü hava kirliliğinden etkilendiğini söylüyor. Ancak yalnızca yüzde 6’sı bunu hafifletmek için bahçelerinde düzenleme yapıyor.

İklim kriziyle mücadelede önemli bir araç

RHS bilim ve koleksiyon direktörü Prof. Profesör Alistair Griffiths “Diğer bitkilerle birleştirildiğinde gelişmiş faydalar sağlarken yaban hayatı için çok ihtiyaç duyulan habitatları sağlayan benzersiz niteliklere sahip yeni ‘süper bitkileri’ tanımlamak için sürekli çalışıyoruz” dedi.

Çalışmalarına örnek veren Griffiths, “Örneğin sarmaşık duvar kaplamasının binaları soğutmada üstün olduğunu bulduk. Alıç ve kurtbağrı ise yoğun yaz yağmurlarını hafifletmekte ve yerel selleri azaltmada etkili” ifadelerini kullandı.

Griffiths “Eğer çevre sorunlarının fazla yaşandığı bölgelere uygun bitkiler dikilirse iklim değişikliğiyle mücadelede büyük bir fark yaratabiliriz” dedi.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.