Doğa MücadelesiManşetYerel

‘Toz değil muz, boz değil yeşil görmek istiyoruz’

0

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Mermer ocağı açmak isteyen şirket, Mersin Valiliği’nden “ÇED gerekli değildir” kararı aldı. Yöre halkı ve MERÇED valilik kararına karşı dava açtı. Yerel idare mahkemesi yöre halkı lehine karar verince şirket bu kez de “ÇED olumlu” raporu almak için girişimlere başladı.  Yöre halkı, mermer ocağı projesine karşı olduğunu ÇED halk bilgilendirme toplantısında da dile getirdi, toplantıyı yaptırmadı.

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk Köyü‘nde yapılmak istenen mermer ocağı ile ilgili ÇED toplantısı, bölge sakinleri tarafından “gürültü” yapılarak engellendi.

Anamur’un Korucuk Köyü’nde Lion Madencilik Şirketi tarafından açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili olarak Mersin Valiliği’nin verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı MERÇED ve yöre sakinleri dava açmıştı. İdari mahkeme, yöre halkının lehine karar vermiş ancak dava süreci tamamlanmadan ilgili şirket bu kez de ÇED olumlu raporu almak için yeni bir girişimde bulunmuştu.

Mermer ocağı için düzenlenen ÇED halk bilgilendirme toplantısı yöre sakinlerinin protestolarına sahne oldu.

‘Muzuma, zeytinime, yeşilime dokunma!’ 

Toplantının yapılacağı alanda buluşan köylüler, “Toz değil muz, boz değil yeşil görmek istiyoruz”, “Mermer ocağı ocağımızı söndürür”, “Muzuma, zeytinime, yeşilime dokunma”, “Bölgemizde mermer ocağı istemiyoruz” yazılı pankartlar açtı.

Yöre sakinlerinin eylemine Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Emirşah Köyü Muhtarı Tahsin Kadiroğlu, Kaşdişlen Köyü Muhtarı İbrahim Erdem, Ovabaşı Köyü Muhtarı Gani İmdat, Korucuk Köyü Muhtarı Halit Şimşek de destek verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen görevliler, toplantının yapılamadığını tutanak altına alarak köyden ayrıldı.

MERÇED Anamur Temsilciliği, Korucuk köyü ve civarındaki yerleşim yerlerine ve arkeolojik sit alanlarına oldukça yakın olan bölgede, yaklaşık bin dekarlık ormanlık alanda işletilmesi planlanan mermer ocağına karşı hukuki mücadelenin sürdüğünü bildirdi.

Temsilciliğin yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

“MERÇED Anamur Temsilciği olarak, doğayı, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını, üretim alanlarını canla başla savunan Korucuk Köyü halkı başta olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Dünya’nın 6. yok oluş çağına girdiği  ve artık tek ağacı bile kaybetme lüksümüzün kalmadığı,  küresel ısınma, iklim ve gıda krizi etkilerinin şiddetlendiği, temiz içme suyunu bile bulmakta zorlanacağımız günlere hızla yaklaştığımız bu kötü dönemde doğayı, suları, ormanları, tarım alanlarını ve hayvansal üretimi koruma mücadelemizin süreceğini kamuoyuna saygıyla bildiririz”

Bir gün içinde iki ÇED toplantısı

Anamur ilçesi bir gün içinde iki ÇED toplantısına sahne oldu. Korucuk köyünde mermer ocağı açmak isteyen şirketin ÇED toplantısı halkın karşı çıkması nedeniyle yapılamazken, bu toplantıdan birkaç saat önce Emirşah köyünde bir başka ÇED toplantısı vardı.

Güngörler Hafriyat Madencilik ve İnşaat Tic. Ltd. Şti. tarafından halihazırda bölgede işletilen dolomit ocağının kapasite artırımı projesi için ÇED toplantısı düzenlendi. Anamurlular da projeye karşı olduklarını belirtti, toplantıyı yaptırmadı ve resmi görevlilerle toplantının yapılamadığına dair tutanak imzaladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.