İklim KriziManşet

Toprak evriliyor: İklim değişikliğinin “kara kutusu”…

0
Araştırma için, bir alan yeraltı radyatörleri aracılığıyla 2 derece ısıtıldı. Foro: Mengting Yuan, Oklahoma Üniversitesi)

Yapılan bir araştırmaya göre, toprakta bulunan mikroplar ısınan iklime göre DNA’larını hızla değiştirerek adapte oluyor.

Georgia Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü’nde bulunan Carlton S. Wilder Çevre Mühendisliği Kürsüsü’nden araştırmacıların, 10 yıl süren çalışmaları sonunda ortaya çıkan bulgular “toprak hakkında hiç bir şey bilmediğimizi” kanıtlar nitelikte.

Georgian Üniversitesi'nden yardımcı profesör Kostas Konstantinidis (solda) ve eski doktora öğrencisi ve araştırmanın baş yazarı Chengwei Luo, topraktaki E. coli hücrelerini inceliyor. Foto: Gary Meek)

Georgian Üniversitesi’nden yardımcı profesör Kostas Konstantinidis (solda) ve eski doktora öğrencisi ve araştırmanın baş yazarı Chengwei Luo, topraktaki E. coli hücrelerini inceliyor. Foto: Gary Meek)

Araştırmanın amacı, toprakta bulunan bakteri ve mikropların iklim değişikliğine nasıl tepki vereceğini anlamak olarak belirlenmiş. 1 çay kaşığı toprakta 4.000’in üzerinde türden milyarlarca mikrop ve bakteri bulunuyor, ve bunların yalnızca %0.1’ini laboratuarda kontrol altında tutmak ve yaşatmak mümkün.

Bu nedenle araştırma, ABD’nin Oklahoma Eyaleti’ndeki Kessler Çiftliği Saha Tesisi’nde kurulan özel “Konstantinidis Laboratuar”unda gerçekleştirilmiş. 20 yıldır tarım yapılmayan bölgede, biri yeraltı radyatörleriyle 10 yıl boyunca ısıtılan, diğeri ise kontrol grubu olarak ısıtılmadan bırakılan iki alan çizilmiş.

Araştırmacılar, bitkilerin büyüme hızı ve oranyla toprağa gömdükleri ve bıraktıkları organik karbon miktarını ölçümlemişler. Isıtılan bölgede bitki büyümesi ve haliyle toprağa depolanan karbon miktarında artış gözlemlenmiş.

Tam da  bu noktada, araştırmanın esas önemli sonucuyla karşılaşılmış: Daha fazla organik karbon bulunan toprak parçasındaki mikroplar, DNA’larını değiştirerek daha fazla organik karbonu tüketebilecek hale gelmişler.

 

“Topraktaki yaşam hakkında hiç bir şey bilmiyoruz”

Araştırmacılardan Kostas Konstantinidis “Daha fazla karbon bulunan alandaki mikropların DNA’larında solunumla ilgili genetik kod sayısında da artış gözlemledik” diyor. Solunum kapasitesi artan bakteriler, toprakta bulunan “fazla” karbonu da yakarak karbondioksit (CO2) haline getirmiş.

Araştırma için, bir alan yeraltı radyatörleri aracılığıyla 2 derece ısıtıldı. Foto: Mengting Yuan, Oklahoma Üniversitesi)

“Sonuç olarak, iki toprak parçası arasında organik karbon miktarı olarak bir fark kalmamıştı. Mikroplar, fazla karbonu işleyecek şekilde evrildiler” diyor Konstantinidis.

Öte yandan araştırma, dünyanın en bilinmeyen ekosistemi olan toprak ekosistemini anlamak için çok küçük bir adım olarak nitelendiriliyor. “Topraktaki mikropların ne yaptığını, nasıl yaptığını ve çevresel değişikliklere ne tepkiler verdiğini gerçekten bilmiyoruz” diyen Konstantinidis, bu durumun sağlıklı iklim değişikliği projeksiyonları oluşturmayı da engellediğini savunuyor.

Yerkürede okyanuslardan sonra en fazla karbon bulunan yerin toprağın altı olduğu düşünüldüğünde, Konstantinidis’in söyledikleri daha da anlamlı: “Hakkında hiç bir şey bilmediğimiz toprak ekosisteminin ısınan yerküreye nasıl bir tepki vereceğini de bilemiyoruz. Bu yaptığımız araştırmanın sonuçları da sadece bir başlangıç, benzer çalışmaları Sibirya Tundraları gibi daha soğuk ama organik karbon açısından daha zengin bölgelerde de tekrarlamak gerekecek”

Toprak ekosistemi, hem ekosistem bilimlerinin hem de iklim değişikliği çalışmalarının “kara kutusu” olarak tanımlanıyor. Çok zengin bir mikrobiyal canlılığa sahip olmalarının yanısıra laboratuar ortamında kopyalanamayan özellikleri nedeniyle insanlığın toprak hakkındaki bilgisi yok denecek kadar az.

(GTResearchNews, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.