GündemKoronavirüs SalgınıManşetSpor

Tokyo Olimpiyatları’nın ertelenmesi gündemde

0

Japonya başbakanı Shinzo Abe, Japon Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, ilk kez dünya çapında bir tehdide dönüşen koronavirüs salgını nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın ertelenebileceğini değerlendirdiklerini söyledi.

Abe, Uluslararası Olimpiyat Komitesi‘nin (IOC) önümüzdeki birkaç hafta içinde durumu inceleme ve ertelemeyi de içeren bir karar alma planını yorumlarken, etkinlikler ‘tam haliyle’ yapılamayacaksa, ertelenmesinin kaçınılmaz olacağını, bu kararın sporcuların güvenliği için çok önemli olduğunu” kaydetti. Ancak Japonya hükümetinin gündeminde Tokyo Olimpiyatları’nı bu yıl için tamamen iptal seçeneği bulunmuyor.

Olimpiyatlar şimdiye dek barış zamanında hiçbir zaman ertelenmedi veya iptal edilmedi.

Kanada ve Avustralya oyuncu göndermiyor

Öte yandan katılımcı ülkeler de kendi önlemlerini alıyor. Kanada ve Avustralya, temmuz ayında düzenlenmesi planlanan olimpiyat oyunlarına katılmama kararı aldı. Avustralya Olimpiyat Komitesi yetkilileri, oyunların bu yaz gerçekleştirilemeyeceğinin “açık olduğunu” belirterek Avustralyalı sporculardan 2021 yılı için hazırlanmalarını istedi.

Kanada Olimpiyat Komitesi de salgın sebebiyle sporcularını Tokyo’ya göndermeme kararı aldığını duyurdu. Kanada, Tokyo’da ağustos ayının sonunda başlaması planlanan Paralimpik Oyunlar’a da sporcu göndermeyecek. Kanada Olimpiyat Komitesi (COC) ayrıca Uluslararası Olimpiyat Komitesi,  Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) ve Dünya Sağlık Örgütü‘nü (DSÖ) “acilen” oyunları bir yıl ertelemeye çağırdı. Komite, çağrısında “Onlara, oyunların yeniden planlanmasının getireceği tüm karmaşıklıkların giderilmesinde tam destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.

İngiliz Olimpiyat Birliği de IOC’yi hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmeye çağırdı. Başkan Sir Hugh Robertson şunları söyledi: “IOC Yönetim Kurulu’nun Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarının ertelenmesi ile ilgili seçenekleri gözden geçirmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak yine de önemli belirsizlikler yaşayan sporcular için hızlı kararlar almaya çağırıyoruz.”

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.