EnerjiManşet

TMMOB Şırnak’taki kaçak madenleri inceledi

0

Şırnak’taki kömür ocaklarında gerçekleşen iki ayrı göçükte toplam dört işçinin hayatın kaybetmesi üzerine TMMOB’a bağlı Maden Mühendisleri Odası’ndan bir heyet Şırnak’ta kaçak maden ocaklarını inceledi.

aa_picture_20140611_2539916_web

Heyet adına açıklama yapan Mehmet Torun, söz konusu sahadaki ocakların, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği nedeniyle altı ay önce ilgili Bakanlıklar tarafından kapatıldığını hatırlatarak “Ancak köylerin boşaltılması ve insansızlaştırılmasıyla birlikte bölgede yaşanan yoğun işsizlik ve yoksulluk nedeniyle, yöredeki gençler çok düşük ücretler karşılığında ilkel koşullarda yerin metrelerce altında çalışmak zorunda bırakılıyor” açıklamasını yaptı.

Torun, bölge insanlarını “açlıktan veya madende ölüm” ikileminden kurtaracak yapısal düzenlemeler yapılması, Şırnak asfaltitlerinin, madencilik bilim ve tekniğine uygun, havza planlaması yapılarak kamu yararı doğrultusunda işletilmesi, ucuz iş gücü kullanarak rant sağlayan feodal yapıların engellenmesi, bu yapıdan beslenen siyasi anlayışların terk edilmesi gerektiğini belirtti.

Torun’un verdiği bilgiye göre, Şırnak ilinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna (TKİ) ait olan asfaltit madenleri rodövans (kiralama) karşılığı Şırnak Valiliğine devredildi. Burada üretilen asfaltitler, sanayide ve ısınma amaçlı sosyal yardımlaşma vakfı tarafından dağıtılarak yakıt olarak kullanılıyor.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.