ManşetTürkiye

Tiyatrocular eylemde

0

Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu’nda İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak belediye bürokratlarına devredilmesi kararı, Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde tiyatro sanatçıları tarafından protesto edildi.

Akşam saatlerinde başlayan eylemde sanatçılar hem mum yaktı hem de müzik eşliğinde sloganlar attı. Eylem sabaha kadar devam edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği üyesi oyuncular, saat 18.30’da Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu’nda İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak belediye bürokratlarına devredilmesi kararını protesto etmek isteyen katılımcılar arasında Çolpan İlhan, Mehmet Ali Alabora, Çağan Irmak, Levent Kazak, Levent Üzümcü, Rıza Kocaoğlu, Orhan Alkaya gibi tanınmış oyuncular, sanat yönetmeni Ayşenur Şanlıoğlu ve CHP İstanbul milletvekili Çetin Soysal gibi tanınmış isimler de bulundu.

Bazı katılımcıların yanlarında köpeklerini de getirdiği görüldü. Buluşmayla ilgili olarak konuşma yapan oyuncu Orhan Alkaya, “Uzun bir geceye başlıyoruz. Biz tiyatrocular insanlık tarihinin mirasından geliyoruz. Korkacağımızı mı sanıyorlar” dedi.

Oyuncu Mehmet Ali Alabora da yaptığı konuşmada, “Dünyada ekonomik kalkınma gerçekleştirmiş ülkelerde sanat kurumları vardır. Bu kurumlar önemlidir. Bu kurumları dünyadaki örnekleriyle nasıl aynı seviyeye getirmeyi tartışmamız gerekiyor. Herkes için olduğu gibi benim için de burası çok önemli. Ben burada var oldum. Annem babam tiyatroda tanıştı. Annem beni karnında taşırken tiyatro sahnesinde oynuyordu. Biz hep buradaydık. Yine burada olacağız” dedi.

Bu sırada katılımcılar müzikler eşliğinde “Korkuya karşı özgür tiyatro”, “Seyirci uyuma tiyatrona sahip çık” ve “Karanlığa karşı omuz omuza” şeklinde slogan attı. Ayrıca bazı tiyatrocular da üzerlerinde “Muhafaza KAR sanat”, “Şehir tiyatrolarını kapatmak Güven Özveri Tecrübe ister” ve “to belediye or not tobelediye” yazılı tişörtle dolaştı. Bir kadın ve bir erkek tiyatrocunun yaptığı tahta bacak gösterisi de ilgi çekti.

Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde bulunan heykelin önüne şehir tiyatrolarında oynamış oyuncuların fotoğrafları yapıştırıldı. Katılımcılar sabaha kadar sürecek etkinlik için yanlarında yakmak için mum getirdi. Elemciler daha sonra yüzlerini Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne sırtlarını da denize dönerek oturma eylemi düzenledi. Sayıları her dakika artan tiyatrocuların eyleminin sabaha kadar sürecek.

KILIÇDAROĞLU’NDAN DESTEK: SAYIN BAŞBAKAN SEN KENDİNİ NE SANIYORSUN
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, protestocu sanatçılara destek için eylemin yapıldığı Harbiyedeki Muhsin Ertuğrul Sahnesi önündeki alana geldi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Eğer bir ülkenin başbakanı çıkıp, ‘Siz kendinizi ne sanıyorsunuz?’ diye sorarsa verilecek yanıt çok basit onlar sanatçılar kendilerini bir şey sanmıyorlar. Ama ben Sayın Başbakana sesleniyorum; Sayın Başbakan sen kendini ne sanıyorsun”dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sanatçıların olduğu yerde konuşmak kolay değil. Onlar hayatın aykırı unsurlarıdır. Bizim görmediğimizi görür, duymadığımızı duyar, görmek istediğimizi bize gösterirler. Onlara her zaman, tarihin her döneminde bütün yöneticiler saygı duymuştur. Ne zamanki bir yönetici sanatçıyla kavga etmeye başlamışsa aslında kendi kuyusunu kazmıştır. Bir ülkenin çağdaşlığı kişi başı gelirle ölçemez. Çağdaşlık başka bir şeydir. Çağdaşlık sinemadır, tiyatrodur, resimdir, heykeldir, gazetedir, 7 tane sanat dalımız var. Çağdaşlık budur. Eğer siz çağdaş olacaksanız. Sanata verdiğiniz önemle çağdaş olabilirsiniz. Sanatı önemsemez, garipserseniz zaten size biz çağdaşsınız desek bile çağdaş insanlar size geri kafalı der. Bunu herkesin bilmesi lazım.”

AKLI BAŞINDA HİÇBİR SİYASETÇİ SANATÇIYLA KAVGA ETMEZ
Kılıçdaroğlu, sanatçıları el üstünde tutmak gerektiğini ifade ederek, “Benim bildiğim bir şey var. Siyasetçi herkesle kavga edebilir. Rakipleriyle, halkla, başka ülkelerle ama bir siyasetçinin sonunu getiren sanatçıyla kavga etmesidir. Aklı başında hiçbir siyasetçi sanatçıyla kavga etmez. Çünkü bunun kavgasını tarihe mal eden yine sanatçıdır. O nedenle ben elimde bir karanfille geldim onları desteklemek için gönlüm, yüreğim onlardan yana. Onlar bizi de eleştirebilirler. Sanatçının elindeki en güzel malzemelerden birisi siyasetçidir. O nedenle siyasetçi sanatkara, sanatçıya kızmayacaktır. Onu el üstünde tutacaktır. Osmanlıya, Selçukluya başka imparatorluklara bakın onlar her zaman tarihin derinliklerindeki devlet adamlarına bakın. Herkes sanatı sanatkarı yüceltmiştir. Biz ise 21. yüzyılda sanatı küçümsüyoruz. Bu sadece bizim ne kadar küçük bir insan olduğumuzu gösterir. Sanatçı bizim yüreğimizde her zaman ulu, yüce bir yerdedir. Onları her zaman saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu daha sonra beraberinde getirdiği karanfili tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya’ya verirken, Alkaya’da Kılıçdaroğlu’na çiçek demeti takdim etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.