DünyaManşet

Theresa May, istifa kararını gözyaşlarıyla açıkladı

0

Britanya Başbakanı Theresa May 7 Haziran’da istifa edeceğini açıkladı. May, ‘Brexit’i hayata geçirememek benim için derin bir pişmanlıktı ve hep öyle kalacak’ dedi.

Aylardır Brexit çıkmazını aşmaya çalışan İngiltere’de, süreci kötü yönettiği eleştirilerinin odağında olan Başbakan Theresa May, 7 Haziran’da Muhafazakar Parti liderliğinden istifa edeceğini duyurdu.

Theresa May, Haziran 2016’da yapılan Brexit referandumunun ardından dönemin başbakanı David Cameron’ın istifa etmesinin ardından göreve gelmişti. May 2 yıl süren müzakerelerin ardından Avrupa Birliği ile, Birleşik Krallık’ın Birlik’ten ayrılma koşullarına ilişkin bir anlaşmaya varmış ve ancak bu anlaşma İngiltere Parlamentosu tarafından 3 kez reddedilmişti. Özellikle Kuzey İrlanda sınırıyla ilgili maddeler nedeniyle parlamentodan geçmeyen Brexit anlaşması uzun süre gündemde kalmış, May milletvekillerini anlaşmayı desteklemeleri için ikna etmeye çalışmıştı.

​​‘Sonuncu kadın başbakan olmayacağım’

Muhafazakar Parti’nin Avam Kamarası’ndaki parlamento grubu başkanı Graham Brady ile yaptığı toplantının ardından Başbakanlık konutu önünde bir basın açıklaması yapan May  “Hayatımın en büyük onuru olan bu görevi kısa bir süre içerisinde bırakacağım. İngiltere tarihindeki ikinci kadın başbakanım ama kesinlikle sonuncu değilim. Aşık olduğum bu ülkeye hizmet etme görevini husumet içerisinde değil, büyük bir minnettarlıkla bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

May, açıklamasında Brexit planı konusunda parlamentoyu üç kez ikna etmeye çalışmasına rağmen bunu başaramadığını belirtti: “Milletvekillerini ikna edebilmek için her şeyi yaptım. Üzgünüm ki başaramadım. Benim için şu anda çok açık olan şey şu ki, ülkenin çıkarları için yeni bir başbakan bu çabalara öncülük etmeli. Brexit’i hayata geçirememek benim için derin bir pişmanlıktı ve hep öyle kalacak.”

Başbakanın konuşmasının sonuna doğru gözyaşlarına hâkim olamadığı görüldü.

Haziran’da bir daha görüşülecekti

Britanya basını dün May’in istifasını açıklayacağını duyurmuştu. Hemen hemen bütün gazetelerin manşetinde Theresa May’in son kabine toplantısı sonrası makam aracının arka koltuğunda gözyaşları içinde otururken çekilmiş fotoğrafları yer almıştı. Theresa ​​May, hem Brexit anlaşmasının koşularına itiraz eden AB karşıtlarının hem de Brexit’in iptal edilmesi için bastıran AB yanlılarının baskısı altında bulunuyordu.

Başbakan May,  Brexit anlaşmasını haziran başında dördüncü kez milletvekillerinin oyuna sunacağını açıklamış;  oylamasından sonra halefinin seçimi için bir takvim belirleme sözü vermişti.

Theresa May, Avam Kamarası’nda üç kez reddedilen Brexit tartışmaları sırasında zor anlar yaşamıştı.

Liderlik yarışı 10 Haziran’da

Theresa May’in istifasının ardından Muhafazakâr Parti liderliği için yarışın 10 Haziran’da başlatılması ihtimali üzerinde duruluyor. Yeni lider seçilinceye kadar May’in görevde kalmaya devam edeceği belirtiliyor. Britanya medyası kabineden yeni istifa haberleri gelebileceğini de dile getiriyor.

Corbyn’den erken seçim çağrısı

Theresa May’in istifa kararına ilk tepki ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’den geldi. Corbyn, “Ülkenin aylardır bildiğini o da şimdi kabul etti: Ülkeyi yönetemez; ne o, ne de bölünmüş ve dağılmış partisi” dedi. Erken seçim çağrısı yapan Corbyn, “Muhafazakâr Parti’nin liderliğine her kim gelirse, ülkenin geleceğini acil genel seçim yoluyla halkın belirlemesine izin vermeli” ifadelerini kullandı. Corbyn şöyle konuştu: “Muhafazakâr Parti, Brexit sürecinde tek kelimeyle sınıfta kaldı, insanların yaşamlarını geliştirme ve en acil ihtiyaçlarını karşılamada başarısız oldu. Parlamento çıkmazda ve Muhafazakârlar, ülkenin karşı karşıya bulunduğu büyük sorunlara karşı hiçbir çözüm önermiyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.