Tevfik Çavdar vefat etti

Tarih ve iktisat üzerine çok değerli çalışmalar yapan önemli aydınlarımızdan Tevfik Çavdar geçirdiği kaza sonucunda oluşan komplikasyon nedeniyle yaşamını yitirdi.

1931 yılında İzmir’de dünyaya gelen Çavdar, İstanbul İktisat Fakültesi’nden mezun olmasının ardından uzun yıllar Devlet İstatistik Enstitüsü ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev yaptı.

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü mastır programında ve ODTÜ Şehircilik Bölümü’nde akademisyenlik görevlerinde de bulunan Çavdar, Türkiye’nin yakın dönem tarihi ve iktisat alanında birçok değerli çalışamaya imza atmıştı.

Gazeteci Gamze Erbil’in kaleme aldığı “Tevfik Çavdar’ın Kitabı” adlı çalışmada Tevfik Çavdar’ı kısaca anlatan ifadeler şöyleydi:

“Tevfik Çavdar Türkiye’nin en üretken aydınlarından. Emekçi halka ve ülkesine karşı sorumluluk bilinciyle bir iktisatçı olarak üstlendiği görevlerin yanı sıra, sürekli yazan, konferanslar veren, panellere katılan birisi… Çok insan tanıdı, çok gözledi, dolaştı, muhabbet etti, okudu. Aslında bir kitaba sığmayacak kadar dolu dolu yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Anılarını, kaygılarını, hüzünlerini, beğenilerini gazeteci Gamze Erbil’e anlattı. Türkiye’nin birçok “ünlü”sünü Tevfik Çavdar’ca, kendi bakışından değerlendirdi. Siyasetten konuştu, sonra spora geçti, sonra edebiyata odaklandı bir roman düşkünü olarak.”

Çavdar’ın çalışmalarından bazıları:

– Türkiye (1968)

– Osmanlıların Yarı Sömürge Oluşu

-Milli Mücadele Başlarken Sayılarla “Vaziyet ve Manzara-i Umumiye”

– İktisat Kılavuzu

– Milli Mücadelenin Ekonomik Kökenleri

– Özgürlük Kavgasında Yaşayan Geçmiş

– Yüz Yıllık Pahalılık

– Talat Paşa

– “Müntehib’i Sani’den Seçmeme

– İttihat Terakki

– Türkiye’de Liberalizm (1860-1990)

– Türkiye’nin Demokrasi Tarihi 1839-1950

– Türkiye’nin Demokrasi Tarihi 1950’den Günümüze

– Bilanço: Yüzyılın Sonunda Dünya ve Türkiye

– Örgüt ve Mücadele ile Tanışırken

– Türkiye Ekonomisinin Tarihi

– İz Bırakan Gazeteciler ve Babıali’den Geriye Ne Kaldı?

– Bir İnkılabın Günbatımı: 1908 – 2008

– Kapitalizmin Yaşattığı Cehennem

– Türkiye’nin Yüzyılına Romanın Tanıklığı

(Sol)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR