Emek

Tersanede 143. kez iş cinayeti!

0

Kalkavanlar sermayesine ait Beşiktaş Group tersanesi Yalçın Denizcilik taşeronunda çalışan Cemil Kaya(28) iş cinayetine kurban gitti. Yalova tersaneler bölgesinde faaliyet gösteren Palmali isimli tankerin inşası sırasında menhol kapağından ambara düşen işçi boynu kırılarak yaşamını yitirdi. 29 Mart salı günü meydana gelen iş cinayetine ilişkin Tersane İşçileri Birliği Derneği tarafından yapılan açıklama ise şöyle:

Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!

29 Mart salı günü saat 11.00 sularında Yalova tersaneler bölgesinde faaliyet gösteren Kalkavanlar sermayesine ait Beşiktaş Group tersanesi Yalçın Denizcilik taşeronunda çalışan 28 yaşındaki CEMİL KAYA iş cinayetine kurban gitti. Palmali isimli tankerin inşası sırasında menhol kapağından ambara düşen işçi boynunun kırılması sonucu yaşamını yitirdi.

“Tersanelerde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerini üst seviyeye çıkardık” diyenler, “tersaneler artık diğer tüm sektörlerden daha güvenli” açıklamalarını peş peşe yapanlar. Yalovada yaşanan 143. iş cinayetini nasıl açıklayacaklar?

Yalova, Tuzla tersanelerinden sonra iş cinayetlerinin en yaygın yaşandığı tersaneler bölgesidir. Yalovayı iş cinayetleri konusunda Zonguldak tersaneleri izlemektedir. Basında gerek devlet adına yapılan, gerekse de tersane patronları tarafından yapılan “İşçinin burnunun kanamaması için her şeyi yapacağız”açıklamaları samimiyetten uzaktır. Tersane patronları aşırı kar hırsıyla davranmakta, önlem almamakta, yeni cinayetlerin önünü açmaktadırlar.

Son dönemlerde peşi sıra ölümlerin yaşanmamasını “önlem aldık” palavrasıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışanlar, işçi katletmeye devam ediyor. Peş peşe ölümlerin yaşanmamasının nedeni sektörde ciddi oranda üretimin azalmasıdır. Eğer üretimde bir artış olursa iş cinayetleri yeniden seri bir hal alacaktır. Zira tersanelerde sorun yapısaldır. Taşeronluk sistemi kaldırılmadan, gerçekten işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri üst seviyeye çıkarılmadan, işçi sağlığı ve güvenliğine kaynak aktarılmadan ölümleri önlemek mümkün değildir.

Tersane işçileri Birliği Derneği olarak tüm basını ve kamuoyunu tersanelerdeki cehennem koşullarına karşı yürüttüğümüz mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz.

Beşiktaş Grup patronu ve Yalçın Denizcilik taşeronu tutuklansın!

Taşeronluk kaldırılsın, Önlem alınsın, Ölümler durdurulsun!

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER)

(jiyan.org)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.